Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
26 грудня 2017 р. Всi новини

Дуальна освіта в дії: КПІ та “Укроборонпром” підписали угоду

 

У КПІ ім. Сікорського відкривають напрям з підготовки професійних управлінців для оборонно-промислового комплексу України.

Відповідну магістерську програму виш реалізуватиме разом з державним концерном “Укроборонпром”. Це, зокрема, передбачено угодою, підписаною між КПІ та “Укроборонпромом”  22 грудня 2017 року.

Під час урочистого підписання угоди заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець відзначив, що така співпраця між закладом освіти та замовником кадрів є гарним прикладом дуальної освіти, яка успішно використовується у більшості розвинених країн. Наразі один з ключових пріоритетів МОН – розробка необхідної законодавчої бази та широке впровадження дуальної освіти в Україні.

“Я хочу насамперед подякувати нашим промисловцям, які повірили в українську освіту і науку, попри той невиправданий скептицизм, яким їх намагаються оточити в останні 25 років. Не потрібно нас ставити в число країн з невеликим потенціалом – він у нас не гірший, ніж у західноєвропейських країн. Зараз ми починаємо наступний етап реформування вищої освіти, і один з ключових його етапів – це забезпечення законодавчої можливості проводити дуальне навчання“, – розповів Володимир Ковтунець.

Спільна магістерська програма КПІ та Укроборонпрому має назву “Управління у сфері оборонно-промислового комплексу”. Перший випуск магістрів за цією спеціальністю планується 2019 року.

Щоб впровадити інтегровану програму, в університеті співпрацювали з Укроборонпромом, аби з’ясувати, які саме знання та компетенції повинні мати майбутні випускники. Передбачається, що межах програми готуватимуть фахівців, спроможних оперативно ухвалювати системні інноваційні рішення з урахуванням ризиків. Термін навчання – 1,4 роки. Викладачі КПІ вчитимуть студентів таким дисциплінам, як правовий захист інтелектуальної власності, стратегічне управління, ризик-менеджмент, комерційна дипломатія тощо. Водночас, наприклад, вивчати інноваційну продукцію військово-промислового та подвійного призначення чи проходити практику слухачі будуть безпосередньо на підприємствах Укроборонпрому.

Окрім підготовки магістрів, угода також передбачає проходження практики на цих підприємствах інших студентів київського політеху, створення на виробничій базі умов для виконання ними курсових і дипломних проектів тощо. Натомість фахівці КПІ забезпечуватимуть науково- технічну підтримку проектам, що реалізуються на базі Укроборонпрому.

Також сторони домовилися робити спільні інноваційні проекти для оборонної промисловості. Ректор університету Михайло Згуровський відзначив, що співпраця між вишем та концерном у науковій сфері триває вже не перший рік. Так, на базі ВАТ “Меридіан” триває промислове виробництво розробки КПІ – безпілотника “Spectator”. Зараз він використовується та є неабияк затребуваним в українській армії, зокрема, у зоні АТО, Державній прикордонній службі, в аграрному секторі, для пошуково-рятувальних робіт тощо.

“Під час першої презентації наших розробок Укроборонпрому 3 роки тому ми представили 12 робіт, зараз їх уже 40 для всіх силових відомств. 6 з них поставлено на озброєння. До нашого НВО “Київська політехніка” увійшли 7 підприємств – 5 від Укроборонпрому і 2 від Державного космічного агентства. Це об’єднання забезпечує повний процес походження розробки – від ідеї до готового продукту“, – зазначив Михайло Згуровський.

 

 

За матеріалами: МОН