Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
16 січня 2018 р. Всi новини

Міністерства, НАН та інші головні розпорядники бюджетних коштів отримають більшу свободу у формуванні тем потрібних їм наукових досліджень, – постанова КМУ

 



Уряд спростив та вдосконалив процес формування тематики наукових досліджень і науково-технічних розробок, що виконуються за кошти держбюджету.

Відповідний Порядок було затверджено постановою Кабінету Міністрів України.

Документ визначає нові правила, за якими головні розпорядники бюджетних коштів, зокрема міністерства, національні академії наук,  формуватимуть тематики наукових досліджень і розробок. У межах цих тематик уже виконуватимуться конкретні наукові або науково-технічні роботи протягом 3-5 років. Новий Порядок почне діяти з 1 квітня 2018 року.

«Необхідність у такому документі назріла вже давно. Вона обумовлена тим, що чинна редакція Порядку є вкрай зарегульованою, більшість вимог трактуються не чітко, іноді навіть неоднозначно. Натомість новий Порядок має рамковий характер і дає більше свободи для головних розпорядників. Зокрема, вони тепер самостійно визначатимуть найважливіші напрями наукових досліджень і розробок у своїй сфері. Водночас, розпорядники матимуть й більшу відповідальність», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
наука
Надрукувати

Так, щорічно головні розпорядники, які витрачали кошти на науку, повинні будуть звітувати про отримані результати Нацраді з питань розвитку науки і технологій. Вона оцінюватиме звіти та надаватиме свої пропозиції. Причому ці пропозиції можуть вноситися як головному розпоряднику – стосовно правильності визначеної тематики, так і Кабміну – щодо обсягів коштів, необхідних розпорядникові для подальшої реалізації тематики. Також головні розпорядники мають обов’язково оприлюднювати на своїх сайтах перелік пріоритетних напрямів досліджень і розробок – ця інформація буде повністю відкритою.

«Новий Порядок прибирає бюрократичні перепони і дозволить головним розпорядникам формувати тематику досліджень відповідно до вимог часу. Хочу підкреслити, що цей документ повністю підтриманий Науковим комітетом Нацради з питань розвитку науки і технологій», – відзначила Міністр.

 

 

За матеріалами: МОН