Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 січня 2018 р. Всi новини

Виші переходять на дистанційне навчання задля економії коштів на опалення

 

Днями стало відомо, що вищі навчальні заклади через підвищення тарифів почали впроваджувати дистанційне навчання задля економії коштів на опалення.

У Міністерстві освіти і науки України  пояснюють, що згідно закону університети автономні і мають право самостійно визначати форму навчання.

Університети не мають ставити до відома МОН щодо обраного формату навчання“, – пояснюють у прес-службі МОН. – Вищі навчальні заклади самостійно приймають рішення про організацію навчального процесу, зокрема про впровадження дистанційного навчання“.

Нагадаємо, днями у мережі Фейсбук з’явилася інформація, що розпускає студентів університету на двомісячні канікули через брак коштів на опалення. 
На офіційному сайті ВНЗ оприлюднив офіційну заяву у якій зазначено, що  з 24 січня по 28 лютого факультети та інститути Київського національного університету ім. Т.Шевченка планують проведення навчальних та виробничих практик поза межами університету.

Графік навчального процесу на 2017/2018 навчальний рік розроблено з урахуванням пропозицій студентського самоврядування. “Другий семестр триватиме з 24.01.2018 р. по 30.06.2018 р. У цьому семестрі передбачено аудиторне навчання з 01.03.2018 р. по 08.06.2018 р., проведення літньої сесії з 09.06.2018 р. по 24.06.2018 року. На період з 24.01.2018 р. по 28.02.2018 р. факультети та інститути планують проведення навчальних та виробничих практик поза межами університету, написання курсових та дипломних робіт, а також виконання завдань самостійної роботи. Такий графік погоджений з первинною профспілковою організацією університету та студентським парламентом“, – йдеться  у офіційній заяві вишу.

У МОН пояснили  ситуацію з розпуском студентів тим, що це рішення, яке кожен навчальний заклад приймає самостійно. Міносвіти не надсилало жодних централізованих листів із такими рекомендаціями. “Є виші, які ще на початку року робили плани на 2017-2018 навчальний рік, заклали таку перерву та дистанційне навчання у план. Тобто вони десь навчання подовжили, десь додали очні сесії для того, щоб це компенсувати і взимку не мати очного навчання. Якщо університети спланували так, що через очні сесії та подовження навчання влітку це все буде компенсовано – це справа вищих навчальних закладів, ми тут не можемо втручатися“, – повідомляють  у прес-службі МОН.

Також, у Міносвіти підтверджують, що університети таким чином намагаються економити, тому що виплати за комунальні послуги можна витратити на розвиток, наприклад, на додаткову закупівлю обладнання. МОН зараз займається моніторингом даних, які університети перейшли на дистанційне навчання до березня. Точних даних, скільки університетів по Україні перейшли на дистанційну форму навчання, у відомстві поки не надають.

 

 

За матеріалами: pedpresa.ua