Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
25 лютого 2018 р. Всi новини

Ми робимо все для того, щоб виші почали отримувати базове фінансування на науку вже з 2019 року

 

МОН виступає з принциповою позицією, що виші мають отримувати, окрім конкурсного, ще й базове фінансування науки на підставі незалежної оцінки.

На цьому наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час презентації закладами вищої освіти результатів своєї наукової діяльності за 2017 рік, що проходила сьогодні, 23 лютого 2018 року, в МОН.

Вона додала, що початок базового фінансування – це політична воля всього Уряду, а не тільки МОН.

«Попри те, що вся університетська наука коштує державі мізерно мало, вона дає значні результати, які можна продемонструвати, які готові або вже мають реальне впровадження. У цьому можна пересвідчитися подивившись, приміром, виданий нами збірник про 240 інноваційних розробок вишів. Однак досі університетська наука має лише конкурсне бюджетне фінансування, на умові підтримки порівняно короткострокових 2-3-річних наукових тем. Та й на фінансування цього конкурсу держава завжди виділяла обмаль коштів. Частка університетів уже давно коливається навколо позначки 10% загальнодержавних видатків на науку. Як результат, у 2016 році вся університетська наука коштувала загальному фонду бюджету близько 15 мільйонів євро – це показники фінансування одного провінційного європейського університету», – зазначила Лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що зараз на стадії затвердження перебуває Положення про державну атестацію закладів вищої освіти. На його підставі й буде запроваджуватись базове фінансування на науку – планується, що виші почнуть отримувати його вже з 2019 року. Причому, Положенням передбачено, що атестація проводитиметься за науковими напрямами, а не закладу в цілому.

«Представлені сьогодні результати будуть, зокрема, в основі пропозицій щодо фінансування тих ваших пріоритетних напрямків, які мають важливе значення для розвитку економіки, обороноздатності нашої держави, інших пріоритетних напрямів. Ми бачимо серйозний внесок університетської науки, і, я переконана, він буде ще більшим, якщо ми почнемо більше її фінансувати та підтримувати», – зауважила Лілія Гриневич.

Про основні підсумки своєї наукової діяльності, тенденції розвитку та проблемні питання Міністру звітували 7 провідних класичних та політехнічних вишів:

  

 

За матеріалами: МОН