Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
24 травня 2011 р. Всi новини

Вступна кампанія 2011: експерти попереджають про небезпеки

 

 

На думку фахівців вступна кампанія до вищих навчальних закладів може бути несправедливою та необ’єктивною, тому радять абітурієнтам готуватися до корумпованих схем.


Водночас міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник іншої думки: система вступу буде максимально прозорою та зрозумілою для кожного.

 До старту зовнішнього незалежного оцінювання залишаються лічені дні. Перше ЗНО з української мови і літератури абітурієнти складатимуть вже 2 та 3 червня, тому експерти вже зараз попереджають про небезпеки майбутнього штурму вищих навчальних закладів.

 За словами екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігоря Лікарчука, особливо уважними абітурієнтам необхідно бути з ноу-хау міністерства освіти - системою електронного вступу.

 "Система електронного вступу і досі не сертифікована як захищена інформаційна система, тобто що робитиметься в цій системі з вашими документами, ніхто не знає", - підкреслив Лікарчук.

 З ним погодилася і народний депутат, голова підкомітету базової освіти ВР Леся Оробець. Вона вважає, що абітурієнтам варто перестрахуватися і таки подавати документи перевіреним методом - самостійно завозити їх у приймальні комісії.

 "Оскільки в електронній заявці подаються не лише ім’я, прізвище і бажання вступити, а ще й особисті дані, як-от: адреса проживання, довідка про здоров’я тощо, то у мене виникає питання як у юриста та як у законодавця, хто нестиме відповідальність за збір таких персональних даних, які на рівні нашого закону вважаються конфіденційною інформацією?" - зауважила вона.

 Оробець також наголосила, що довіру до майбутньої вступної кампанії може підкосити зневага нинішнього керівництва Міносвіти до ЗНО.

 "Роль ЗНО усіляко нівелюється. Передусім переведенням оцінок шкільного атестата у 200-бальну шкалу. При цьому абсолютно незрозуміло, які фактори стають на заваді тому, щоб не процвітала корупція у школі, щоб не виникало спокуси переписувати шкільні журнали", - додала вона.

 Такий песимізм колег змусив директора Центру освітнього моніторингу Павла Полянського пригадати вчительську байку, коли вчителька при першому знайомстві з учнями застерігала їх добре вчитися: "Той, хто старатиметься - потрапить до раю, а хто байдикуватиме - до пекла". На що один з учнів відреагував: "Маріє Іванівно, а чи живим школу можна закінчити?".

 "Я оптиміст у тому сенсі, що цього року вузи будуть укомплектовані, а деякі батьки - задоволені, адже, як підтверджують останні соціологічні дослідження, частина суспільства ніколи і не прагнула до прозорих умов вступу до вищих навчальних закладів", - підсумував він.

 Нагадаємо, у відповідності з календарним планом проведення ЗНО у 2011 році, тестування майбутніх абітурієнтів розпочнеться 2 червня та триватиме до 24 червня 2011 року. Після визначення результатів ЗНО розпочнеться вступна кампанія 2011 року, її офіційний старт оголошено на 1 липня.

Автор: Наталія Овдієнко

По матеріалам: golos.com.ua