Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 травня 2011 р. Всi новини

ЗНО-2011: Розрахунок бала з української мови за 200-бальною шкалою

 

 

Тестовий бал зовнішнього незалежного оцінювання 2011 року з української мови та літератури обчислюється як арифметична сума всіх набраних балів за кожне виконане завдання тесту.


Максимальна кількість балів, яку можна набрати, правильно розв’язавши всі завдання тесту з української мови та літератури, – 111.

Визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури здійснюється у два етапи. На першому етапі визначається тестовий бал учасника зовнішнього оцінювання (максимум – 111 балів). На другому етапі, на основі тестового бала визначається рейтингова оцінка результатів учасника зовнішнього оцінювання за 200-бальною шкалою.


СИСТЕМА РОЗРАХУНКУ ТЕСТОВОГО БАЛА З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ

Для завдань тесту кожної форми встановлюється відповідна система оцінювання. За правильне (частково правильне) виконання завдань можна отримати:

 

  • за завдання з вибором однієї правильної відповіді 0 або 1 тестовий бал.
  • за завдання на встановлення відповідності 0, 1, 2, 3 або 4 тестових бали. В залежності від кількості правильно встановлених відповідностей.
  • за завдання з розгорнутою відповіддю 0 – 24 тестових бали. Для оцінки завдання з розгорнутою відповіддю (міні-твір) використовується схема оцінювання власного висловлення з української мови.

 


РОЗРАХУНОК РЕЙТИНГОВОГО БАЛА ЗНО З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ

Після визначення тестового бала визначається оцінка учасника ЗНО за шкалою від 100 до 200 балів – рейтинговий бал. Цей бал використовується при складанні рейтингового списку абітурієнтів при вступі до вузів України.

Для оцінки результатів учасника зовнішнього оцінювання за 200-бальною шкалою використовується Таблиця переведення тестових балів в рейтингову шкалу від 100 до 200 балів (нижче).

Таблиці переведення тестових балів у рейтингову шкалу від 100 до 200 балів, кожного року оприлюднюються Українським центром оцінювання якості освіти (УЦОЯО) після перевірки правильності виконання завдань кожного учасника тестування з кожного окремого предмета та кожної окремої сесії.

Таблиці оприлюднюються протягом 10 – 15 днів після завершення тестування. Однак, для приблизного розрахунку рейтингового балу абітурієнти все ж таки можуть використовувати таблиці минулого року.

До уваги абітурієнтів – таблиці перерахунку тестового бала у 200-бальну шкалу наведені у цій статті передбачають приблизний розрахунок рейтингового бала.

У цій статті використані таблиці перерахунку тестових балів у 200-бальну шкалу минулого року (перша, друга та третя сесії). У чистому вигляді використання таблиць минулого року неможливе.

Перевід суми набраних балів на тестуванні з української мови та літератури в рейтингову 200-бальну шкалу оцінювання визначається рядом наступних чинників: максимальною кількістю балів, що може отримати учень; складністю тестового завдання; фактичними результатами, що одержали учасники тестування у цьому році.

Зважуючи на те, що формула перерахунку тестового бала у рейтинговий бал в цьому році залишається такою ж, якою вона була у 2010 році; припускаючи, що складність тестових завдань приблизно відповідає складності минулого року, а фактичний максимальний тестовий бал не відрізняється від минулорічного, кожен бажаючий може орієнтовно вирахувати свій бал використовуючи таблицю минулого року.

Детальніше про розрахунок рейтингового бала дивіться у матеріалі Результати ЗНО 2011: як порахувати бали отримані на ЗНО.

Таблиці переведення тестових балів у рейтингову шкалу 2010 року:

 

 

 

По матеріалам: osvita.ua