Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
23 червня 2018 р. Всi новини

Освіта за кордоном: строгість і турбота про здоров'я – головні риси навчання в Китаї

 

Ми багато разів писали про освіту за кордоном: розмовляли з місцевими жителями і тими українцями, чиїм дітям довелося вчитися за межами батьківщини.

Сьогодні ми вирішили розповісти про навчання в Китаї і подивитися на нього очима фахівця. Про свої враження від поїздки в Піднебесну нам розповіла директор Київської гімназії східних мов №1 Оксана Проскура.

    "Посетить КНР мне посчастливилось благодаря программе посольства Китайской Народной Республики в Украине и Министерства коммерции КНР, — рассказывает Оксана. — Они приглашали социально активных людей, которые реформируют общество, на 3-недельное обучение. Нам читали лекции, проводили мастер-классы, показывали школы в разных провинциях".

По програмі

Шкільне навчання в Китаї розраховане на 12 років: 1-6 класи - початкова школа, 7-9 - середня, і ще 3 роки - старша. Дев'ятирічка обов'язкова і безкоштовна, а в старшу школу йдуть тільки ті, хто збирається продовжити навчання і далі будувати свою кар'єру. В китайській освіті жорстка конкуренція: щоб вступити в перший клас, перейти з середньої школи в старшу або вступити до вузу, необхідно здати іспити, а конкурс в деякі університети Шанхая і Пекіна досягає 200-300 осіб на місце!

    "Поначалу мне казалось, что государство обеспечивает абсолютно всем, никто деньги на линолеум и шторы не собирает, задача родителей — только привести детей, — вспоминает директор. — Но затем выяснилось, что оплата школьной формы, учебников и питания — забота родителей. А еще они обычно вносят "абонплату" за год, около 400 юаней — это 1600 грн".

Також часто після уроків батьки з дітьми прибирають класи.

Починаючи з середньої школи, багато учнів безкоштовно живуть в гуртожитках - так вирішується проблема з освітою в селах. Всі заклади мають окремі будівлі з великими класами (в одному - 30-70 дітей) і коридорами, величезними критими просторами для занять і стадіонами. Тільки початкова школа має по 1200-1300 дітей!

Кожен навчальний заклад має свою, однакову для всіх учнів форму. Вона зручна, з натуральних матеріалів, спортивного типу (для занять фізкультурою - окремий костюм). Діти навчаються протягом усього дня, у них божевільне навантаження за кількістю предметів і вправ. Тому в обід - велика перерва. Її можна провести, наприклад, в бібліотеці, де є м'які куточки, мішки для відпочинку і т. д.

Фізичному здоров'ю в китайських школах приділяють величезну увагу. Крім уроків фізкультури, протягом дня постійно проводяться зарядки для очей, рук, шиї тощо. І, звичайно, одна з найважливіших турбот - харчування. Воно просте, але якісне, багато овочів, їдять діти металевими паличками. Також вони завжди носять із собою термоси з чаєм.

Престиж

Професія вчителя в Китаї престижна, зарплата вчителя молодшої школи - від $ 1 тис. Але і вимоги до педагога високі.

    "Назначение директоров школ — государственный вопрос, — рассказывает Оксана Проскура. — Например, профессор, который читал нам лекции, за три дня до этого был назначен директором школы".

Щорічно вчителі здають тести, а раз на три роки викладача можуть підвищити. Тим, хто не справляється зі своєю роботою, дають рік на виправлення помилок, а якщо людина не використала цей шанс - її звільняють. Абсолютно нормально для вчителя прийняти подарунок від батьків учня - це знак поваги.

Звичайно, дуже багато речей в Китаї побудовано на залізній дисципліні. Але з іншого - така система освіти дає можливість КНР залишатися однією з передових економік в світі.

 

  

За матеріалами: Сегодня.ua