Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 липня 2018 р. Всi новини

79% наукових проектів, у яких беруть участь українські організації в межах програми «Горизонт 2020», зробили значний науковий прогрес чи науковий прорив

 

За результатами конкурсів програми «Горизонт 2020» з 2014 року до сьогодні 97 українських організацій-учасників отримали фінансування на суму 17,88 млн євро на виконання 98 проектів.

Це на 5,3 млн євро більше, ніж Україна сплатила за внесок (12млн 508тис 284,8 євро, - Ред.). Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час Першого засідання Координаційного центру з питань виконання Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020».

«Програма «Горизонт 2020» дає шанс нашим науковцям розкрити свій науковий потенціал саме в Україні. Що стосується впливу на економіку, суспільство та формування політики, то Європейська дослідницька рада встановила, що близько половини проектів уже вплинули на сфери науки та бізнесу. Більш того, майже три чверті з них мають середньостроковий та довгостроковий вплив. Якісна оцінка виконаних проектів у 2017 році показала, що 19% опитаних проектів вже призвели до наукового прориву (оцінка категорії А) і 60% проектів призвели до значного наукового прогресу (оцінка категорії Б). Таким чином 79% наукових проектів, у яких беруть участь українські організації в межах програми «Горизонт 2020», зробили значний науковий прогрес чи науковий прорив», –  зазначила Лілія Гриневич.

Ці результати узгоджуються з результатами, отриманими у 2015 та 2016 роках, коли відповідно 71% та 73% проектів вважалися такими, що зробили значні наукові досягнення.

Розлогу презентацію щодо результатів участі України в програмі «Горизонт 2020» представив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха. Зокрема, він розповів, за якими напрямами Україна є найуспішнішою.

Так, найбільша кількість проектів здійснюється за такими напрямами:

  • дії Марії Складовської-Кюрі - 47 проектів;
  • розумний, екологічно чистий та інтегрований транспорт - 15 проектів;
  • безпечна, чиста та ефективна енергетика - 12 проектів;
  • клімат, навколишнє середовище, ефективне використання ресурсів і сировини - 8 проектів;
  • Європа в мінливому світі – інклюзивні, інноваційні та свідомі суспільства - 7 проектів;
  • науково-дослідницькі інфраструктури - 6 проектів;
  • продовольча безпека; сталий розвиток сільського та лісового господарства; морські, приморські ресурси та внутрішні води - 6 проектів.

«На сьогодні понад 30% установ, які виграли гранти в межах "Горизонту”, –  це заклади вищої освіти. Серед інших виконавців проектів: 30% – установи НАН України та 40 % –  бізнес-установи. Це перші плоди участі України в програмі, і вони демонструють однаково високу залученість науки та бізнесу», – додала Лілія Гриневич.


Довідково:

16 липня 2015 року ВРУ ратифікувала Угоду між Україною та Європейським Союзом «Про участь України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020”».

Координаційний центр з питань виконання Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020» створено Урядом. На нього покладено завдання проаналізувати досягнення та визначити наступні кроки для максимізації  результатів українських наукових колективів у програмі «Горизонт 2020». Фактично Центр буде платформою для вироблення узгодженої позиції і діяльності органів влади у сфері реалізації програми «Горизонт 2020» в Україні.

До складу Координаційного центру входять представники заінтересованих центральних органів виконавчої влади, Національної і галузевих наук України. Таким чином, Центр забезпечуватиме координацію дій усіх зацікавлених сторін, спрямованих на досягнення єдиного Європейського дослідницького простору та інноваційного союзу.

 

 

За матеріалами: МОН