Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
23 серпня 2018 р. Всi новини

«НУШ – старт реформи, участь громад»: серпнева конференція освітян

 

21 серпня 2018 у Києві відбулася Всеукраїнська серпнева конференція «Нова українська школа – старт реформи, участь громад».

У роботі масштабного освітнього форуму взяли участь Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, міністр освіти та науки Лілія Гриневич, голова представництва ЄС в Україна Хюг Мінгареллі, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг. На конференцію з усіх куточків країни приїхали освітяни, науковці, представники профспілки, управлінь освіти на місцях,  голови ОТГ, ЗМІ.

«Цього року День знань дещо особливий. Україна більше чверті століття чекала нову освітню реформу. Зараз вперше, і тому зараз я тут, і Прем’єр-міністр, міністри разом з вами, для того, щоб підкреслити важливість початку втілення в життя програми «Нова українська школа», – наголосив Президент Петро Порошенко під час відкриття серпневої конференції педагогічних працівників.

Президент наголосив «Нам з вами потрібна освіта, з якою ми увійдемо на рівних до європейського освітнього простору. Чому на рівних і чому до європейського? Тому, що останні чотири роки яскраво продемонстрували – у нас немає абсолютно іншої альтернативи ніж рух до Європейського Союзу. Це є тверда політична воля української влади. Це є тверда політична воля українського народу і української нації. І без ваших зусиль, дорогі освітяни, цей рух буде значно уповільнений».

Президент зауважив, що освіта має стати таким пріоритетом і в політиці місцевих органів влади, місцевого самоврядування, як це зараз є пріоритетом в роботі Уряду.

«Виходячи з абсолютної важливості освіти для нашої держави, я, як Президент, вважаю абсолютно неприпустимим зволікання з реалізацією поставлених завдань. Дуже важливо, щоб і обласні адміністрації, і обласні ради, і об’єднанні громади, і виконкоми якнайшвидше вирішували питання матеріально-технічного забезпечення, насамперед Нової української школи. Це гордість бути долученим до цього амбітного проекту», – зазначив Президент.

«Не треба собі виплачувати премії. Спрямуйте ці гроші на освіту. І нові школи, і дитячі садки, нові меблі, нові комп’ютери, нові технології навчання, врешті решт дадуть вам можливість побачити нових учнів», – зазначив Петро Порошенко.

Доступність та якість – це два ключові орієнтири, яких має досягти Україна в рамках започаткованої Урядом реформи освіти. Про це сказав під час конференції Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він звернув особливу увагу на питання оплати праці освітян. «Престиж освітянської праці – безумовний пріоритет. Саме тому, як тільки будемо мати можливості фінансового характеру, будемо інвестувати їх в освіту. Будемо підтримувати Нову українську школу», – відзначив Глава Уряду.

«Ми будемо стимулювати будівництво дитячих садочків, аби зняти питання черги. Будемо підтримувати будівництво шкіл, – сказав Володимир Гройсман. – Так само опрацьовуємо зміни в системі профтехосвіти, а це і модернізація програм навчання, і зарплата. Безумовно, програми підтримки будуть».

Про старт НУШ розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. У своїй презентації вона звернула увагу на те, що у вересні 2018 року по всій країні діти підуть в перший клас Нової української школи. Старту реформи передувала масштабна підготовка, направлена та 3 основні зміни: створення нового освітнього середовища, нового змісту освіти та перепідготовка вчителів. Упродовж лютого-червня 2018 року понад 22 тисячі вчителів, які братимуть перший клас НУШ, пройшли підвищення кваліфікації. Також міністр повідомила, що до Верховної Ради України цьогоріч планується внесення законів «Про повну загальну середню освіту» та «Про професійну освіту» і закликала усю освітянську громаду змінювати освіту разом!

Під час конференції також відбулася низка різнопланових дискусій та панелей: про старт Нової української школи, розвиток інклюзивної освіти, підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, пілотування другого класу НУШ, прозорі фінанси в школах тощо.

Протягом усього дня у межах заходу працювали різні виставки, майстер-класи, презентації, фото та  інтерактивні зони.

Довідково

За інформацією Міністерства освіти і науки України станом на 1 серпня поточного року кількість учнів у загальноосвітніх навчальних закладах склала 3,9 млн учнів.

До 1-х класів середніх навчальних закладів зараховано 448,6 тисяч дітей. Це на 5,6% більше, ніж рік тому. 68% першокласників – жителі міст, 32% – жителі сільської місцевості.

На початку серпня МОН затвердило професійний стандарт вчителя початкових класів, який став першим профстандартом в Україні, затвердженим на національному рівні.

Стандарт може використовуватися для оцінювання кваліфікації вчителя під час його прийняття на роботу, атестації чи сертифікації, присвоєння категорії тощо. Крім того, виші отримали своєрідну «дорожню карту» того, яких фахівців вони мають готувати.

Профстандарт стане основою для відповідного стандарту вищої освіти. Наразі 987 тренерів здійснюють навчання вчителів початкових класів. 23 967 вчителів початкових класів пройшли підвищення кваліфікації.

Цього року на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти за програмою «Нова українська школа» Урядом виділено 1,37 млрд грн.

40% цих грошей спрямовується на закупівлю дидактичних матеріалів, ще 40% – на закупівлю сучасних меблів, а 20% йде на купівлю комп’ютерного обладнання.

Субвенція надана місцевим органам самоврядування на засадах співфінансування: 70/30 – для шкіл в містах обласного значення; 90/10 – для шкіл в районах та ОТГ; 95/5 – для шкіл в гірській місцевості та на лінії зіткнення.

Також відповідно до Меморандуму між МОН та The LEGO Foundation усі перші класи в Україні, що навчатимуться з 1 вересня 2018 року, безкоштовно отримують набори LEGO, які допоможуть впроваджувати ігрові та діяльнісні методи навчання в освітній процес. Так, кожен учень забезпечується набором «Шість цеглинок», а кожен клас – набором «LEGO Play Box».