Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
14 вересня 2018 р. Всi новини

Україна інвестувала понад 46 млн гривень на обладнання кабінетів української мови у школах з вивченням мов нацменшин

 



Субвенція на обладнання класів української мови в школах з вивченням мов національних меншин використана на 80%.

Україна інвестувала понад 46 млн гривень на обладнання кабінетів української мови у школах з вивченням мов національних меншин, і більша частина цієї субвенції вже використана на місцях.
 

Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей під час зустрічі робочої групи з реалізації двосторонніх питань із задоволення освітніх потреб  української та молдавської національних меншин, що відбулась 13 вересня 2018 року, в місті Рені Одеської області. До складу групи увійшли представники Міністерства освіти і науки України та Міністерства освіти, культури і науки Республіки Молдова.

Разом учасники делегацій відвідали школи Ренійського району, де навчається молдавська меншина. Вони, зокрема, пересвідчилися, що забезпечення початкових класів у таких закладах проходить на тому ж рівні, що й у всіх українських школах. Водночас, враховуючи особливості викладання, їх забезпечують двомовними підручниками та словниками. А вчителі цих шкіл постійно проходять підвищення кваліфікації – у Інститутах післядипломної педагогічної освіти як Молдови, так і України.

“Для нас є дуже важливим, щоб українські діти, які належать до національних меншин, на належному рівні знали державну мову. Бо без цього вони не зможуть продовжувати навчання в Україні, працювати на державній службі, обіймати певні представницькі посади. Щоб забезпечити такий рівень держава інвестувала понад 46 млн гривень на обладнання кабінетів української мови у школах з вивченням мов національних меншин. Наприкінці серпня ця субвенція була використана на 80%. Але водночас ми не обмежуємо право дітей на знання та вивчення мови своєї національної меншини”, – відзначив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

Учасники делегацій поспілкувалися з місцевими педагогами, обговоривши особливості викладання та роботи у закладах. Учителі підкреслили, що освітня реформа вже має перші позитивні результати. Проте ще більше покращити якість освіти в двомовних школах обох країн міг би активніший обмін досвідом між педагогами. Учасники робочої групи пообіцяли обговорити це питання та знайти шляхи його вирішення.

Загалом робоча поїздка до Ренійського району делегацій Міністерства освіти і науки України та Міністерства освіти, культури і науки Республіки Молдова триває впродовж 13-14 вересня. Вже завтра вони проведуть круглий стіл щодо забезпечення прав молдавської національної меншини під час реалізації “мовної статті” Закону “Про освіту”. Там також будуть обговорені підсумки візитів та напрями подальшої співпраці.

Наприкінці ж вересня у м. Кишинів (Молдова) партнери планують провести Друге засідання спільної робочої групи з питань забезпечення освітніх прав української меншини в Молдові.

 

  

 

За матеріалами: pedpresa