Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
26 вересня 2018 р. Всi новини

Лілія Гриневич закликала виші об‘єднатися в Асоціацію юридичних закладів вищої освіти, яка змогла б поставити «зірку якості» підготовці правників в Україні

 

Заклади вищої освіти, які дають правничу освіту, та професійні асоціації мають об‘єднуватися для незалежної оцінки, погляду та впливу на розвиток правничої освіти в Україні.

На цьому наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час виступу на відкритті ІІ Харківського міжнародного юридичного форуму сьогодні, 25 вересня 2018 року, у Харкові.

«Для мене є дивним, чому до цього часу ми не маємо дієвої Асоціації юридичних закладів вищої освіти, яка могла б, як і об‘єднана професійна спільнота, робити незалежну оцінку правничій освіті в Україні, як мала б свою «зірку якості» для підготовки кращих українських правників. Така незалежна інформація змогла б стати дороговказом для змін і нам – Міністерству освіти і науки, і для розвитку верховенства права в країні загалом», – зазначила Лілія Гриневич.

Вона також додала, що вже протягом 2 років за участі професійної, наукової та освітянської спільноти триває палка дискусія щодо нової концепції юридичної освіти.

«Однак сьогодні відсутність концептуальних документів не заважає Міністерству освіти і науки робити революційні зміни у сфері юридичної освіти напряму. Передовсім, йдеться про вступні випробування із застосуванням технологій ЗНО. Справа, яка 3 роки тому починалась як експеримент, була адекватно сприйнята університетським і студентським середовищем та імплементована в загальнонаціональні умови вступу. З впевненістю можу сказати, що дві вступні кампанії із застосуванням нових підходів не тільки назавжди зняли питання про корупційні ризики при доборі магістрантів, але і дозволили переглянути політику низки відомств у питанні підготовки фахівців за спеціальністю ”Право”», – повідомила Міністр.

Так, цьогоріч за результатами «магістерського ЗНО» Міністерство юстиції відмовилось від розміщення державного замовлення на юристів у відомчій Академії пенітенціарної служби.

Цього року держава також перестала замовляти юристів на заочній формі навчання. Знову ж таки, з огляду на рівень підготовки, продемонстрований на вступних іспитах в магістратурі.

«Ми свідомі того, що такі кроки реально дадуть ефективність для покращення якості підготовки правників і зменшать «топовий» рівень безробіття серед юристів. Нагадаю, що сьогодні на 91 вакансію претендує 1000 безробітних правознавців. Але це стане можливим лише з рішучими змінами в структурі навчання в правничих школах, підвищення вимогливості як до студентів, так і до викладацького складу», – підсумувала Лілія Гриневич.

 

  

 

За матеріалами: МОН