Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 жовтня 2018 р. Всi новини

Спільне послання міжнародних інституцій до Всесвітнього дня учителя

 

До Всесвітнього дня учителя, який традиційно відзначається 5 жовтня, міжнародні інституції ЮНЕСКО, ЮНІСЕФ, ПРООН та Інтернаціонал освіти записали спільне послання, у якому закликали уряди країн та усіх партнерів у сфері освіти сприяти підняття високої значимості професії вчителя шляхом забезпечення їх гідною заробітною платою і поліпшенням умов їх праці на всіх щаблях системи освіти.

 

Спільне послання

Генерального директора ЮНЕСКО пані Одре Азуле,

Генерального директора Міжнародної організації праці пана Гая Райдера,

Виконавчого директора ЮНІСЕФ пані Генрієтти Фор,

 

Адміністратора ПРООН пана Ахіма Штайнера і

Генерального секретаря Інтернаціоналу освіти

пана Девіда Едвардса з нагоди Всесвітнього дня вчителя

«Право на освіту передбачає право на кваліфікованого вчителя»

5 жовтня 2018 року

Освіта є одним з основних прав людини і суспільним благом. Будучи рушійною силою соціально-економічного розвитку, вона сприяє зміні життя людей на краще, зміцненню миру, заохоченню толерантної свідомості та участі громадян у житті суспільства. Освіта відіграє ключову роль у викоріненні бідності, а також дозволяє дітям і молоді реалізувати свій потенціал.

Проте, у багатьох частинах світу, особливо в країнах із низьким рівнем доходу, діти як і раніше позбавлені можливості вчитися через загальну нестачу кваліфікованих і досвідчених викладацьких кадрів, в тому числі викладачів-жінок. Незважаючи на всезагальне розширення доступу до освіти, сьогодні в світі нараховується понад 263 мільйонів дітей і підлітків, які не відвідують школу. Статистика вражає: 617 мільйонів дітей і підлітків, тобто майже 60%, не володіють навичками грамоти та лічби. Ситуація повної відсутності можливості вчитися, або можливості відвідувати школу, не отримуючи при цьому достатніх знань, як правило, характерні для дітей із найбідніших, соціально незахищених верств, у тому числі тих, хто проживає в районах, охоплених конфліктами.

У прийнятому міжнародною спільнотою Порядку-2030 була поставлена мета забезпечити охоплення всіх дітей дошкільною, початковою та середньою освітою. Для її реалізації нам необхідно розширити можливості отримання будь-якою дитиною або підлітком якісної освіти, покласти край дискримінації на всіх щаблях системи освіти, а також істотно підвищити якість освіти і результатів навчальної діяльності.

Вирішення цих завдань вимагає загального збільшення приблизно на 69 мільйонів осіб штату кваліфікованих викладачів.

Цей імператив знайшов відображення в темі, обраній для святкування Всесвітнього дня вчителя в 2018 році – «Право на освіту передбачає право на кваліфікованого вчителя», яка, в свою чергу, співзвучна з положенням прийнятої 70 років тому Загальної декларації прав людини, що закріпила право на освіту в якості основоположного права людини.

У цей день ми хочемо ще раз нагадати урядам і міжнародному співтовариству про важливість забезпечення цього права за допомогою фінансування підготовки достатньої кількості кваліфікованих викладацьких кадрів, в тому числі в країнах, охоплених конфліктами. Для того, щоб всі діти мали можливість отримувати знання і потім зайняти гідне місце в суспільстві, їх вчителі повинні мати адекватну професійну підготовку та ефективну підтримку, що дозволяють врахувати потреби кожного учня, в тому числі дітей з соціально незахищених верств.

Разом з тим, нестача вчителів ускладнює реалізацію мети загальної, рівноправної, інклюзивної та якісної освіти, особливо в країнах, охоплених бідністю та там, де переживають затяжні кризи, а також в регіонах, де стрімко зростає чисельність молодого населення.

У своєму прагненні задовольнити попит на додаткові викладацькі кадри органи освіти нерідко вдаються до найму кандидатів, що мають слабку професійну підготовку, або не мають такої взагалі, а також переглядають в напряму зниження кваліфікаційних вимог до кандидатів. Деяким вчителям пропонується викладати предмети, в яких вони не мають необхідної педагогічної підготовки. У країнах з низьким рівнем доходу спроби вирішити проблему нестачі вчителів призвели до різкого збільшення чисельності учнів в класах, що негативним чином позначилося на якості результатів навчання та значно збільшило навчальне навантаження викладачів.

Все це призводить до того, що діти з найменш захищених та ізольованих в соціальному плані верств, як правило, потрапляють до найменш досвідчених викладачів, які працюють за тимчасовими контрактами і не мають ні гідної базової освіти, ні можливості отримання відповідної професійної підготовки без відриву від роботи. Викладачі, готові працювати в умовах надзвичайних або кризових ситуацій, часто не підготовлені до того, щоб враховувати особливі потреби дітей, які перебувають у вразливому становищі, в тому числі дівчаток, яким довелося спішно покинути свої домівки через те, що почався збройний конфлікт, через насилля або в результаті стихійного лиха.

Незважаючи на широке визнання ключової ролі вчителів у забезпеченні загального доступу до якісної освіти, професія вчителя як і раніше вважається недостатньо престижною. Подібна «низька привабливість» цієї професії ускладнює зусилля щодо набору і утримання викладацьких кадрів, причому як в бідних, так і в багатих країнах. У цих умовах урядам і партнерам в сфері освіти необхідно вжити рішучих заходів для підвищення якості професійної підготовки нових і вже працюючих викладачів, які повинні отримувати якісну первинну підготовку, мати відповідні програми введення в професію, а також можливості для якісного професійного зростання і постійного вдосконалення своїх навичок протягом всієї викладацької кар’єри.

Уряди і партнери в сфері освіти повинні всіляко показувати суспільству високу значимість професії вчителя шляхом забезпечення викладачів гідною заробітною платою і поліпшенням умов їх праці на всіх щаблях системи освіти.

У цей Всесвітній день вчителя, відзначаючи важливий внесок, який вчителі вносять в підняття якості життя наших дітей і молоді в усьому світі, ми підтверджуємо своє зобов’язання сприяти збільшенню кількості кваліфікованих викладачів.

Ми закликаємо всі уряди та міжнародне співтовариство сприяти нам в цих зусиллях, з тим щоб всі діти та молодь, незалежно від життєвих обставин, могли реалізувати своє право на отримання якісної освіти та мати більш щасливе майбутнє.