Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
10 жовтня 2018 р. Всi новини

Портрет українського вчителя: живе на 7500 грн і любить свою роботу

 

 

Жінка за сорок в діловому одязі і в окулярах - так виглядає звичайний український вчитель.

Вона отримує зарплату нижчу за середню по країні, займається репетиторством і задоволена своїм місцем роботи.

Однак кожен четвертий вчитель в школі вже пенсіонер.

Сайт "Сегодня" дізнався, як виглядає середньостатистичний український вчитель
.

Вчителі вже не ті

Українські вчителі міняються. З середини 90-х педагоги були групою, яка вважала за краще тихо працювати і "не висовуватися", підлаштуватися під систему. А система натомість пропонувала педагогам широкий соціальний пакет, каже Микола Скиба, експерт напряму "Освіта" UIF. Пізніше вчителі стали більш активними і почали змінюватися.

"Зараз час, коли формується запит на нові навички, які відповідають 21 століттю. Вчителі це відчувають, більш того - освіта стала дуже гарячою темою. Десятки громадських організацій долучилися до роботи з освітою, і це змінює вчителів. Вчителі відкриваються змінам", - говорить він.

Ще п'ять років тому кожен третій вчитель в Україні не вмів користуватися комп'ютером. Сьогодні його в своїй роботі використовують більшість педагогів, найчастіше це вчителі до 50 років. Більш того, половина вчителів в містах мають свій сайт, в селах - кожен четвертий. Свій сайт в основному ведуть вчителі віком від 41-50. Є цікава закономірність: старші за віком вчителі оновлюють свої сайти частіше молодших.

Українські вчителі старіють

Українському вчителю найчастіше за 40. Якщо уявити, що в Україні живе 100 вчителів, то 28 з них у віці 41-50 років і працюють більш, ніж на одну ставку. 24-м - за 55, тобто, вони пенсійного віку (до 2018 року вчителі могли йти на пенсію в 55 років за вислугу років. Цю норму скасували і вчителі будуть виходити на пенсію пізніше). Вік ще 22 вчителів від 31 до 40 років. І 16-ти з них - до 30 років, більшість з них працює на півставки. Ще 10 вчителів у віці 51-55 року.

З віком підвищується ризик професійного вигорання. Якщо вчитель постійно емоційно перевантажується, то з часом його чекають психосоматичні наслідки, безсоння, апатія, відсутність апетиту або, навпаки, переїдання, зловживання психостимуляторами (кава, тютюн, ліки), занижена самооцінка і агресивність, каже Катерина Шевцова. Дуже часто людина відчуває постійну провину, але не може пояснити, що саме її мучить; їй може здаватися, що вона десь не допрацьовує.

"Згодом у педагогів, які страждають від професійного вигорання, змінюється і ставлення до учнів: робота починає дратувати, здається, що все марно, що діти деградують", - говорить психолог.

43156138_307125030081292_6491094214586138624_n

Чоловіків серед вчителів мало - менше 15%.

Вчительки обирають волосся середньої довжини, носять окуляри і стежать за своєю зовнішністю. За даними опитування HeadHunter.UA українські вчителі в основному брюнетки і шатенки. Вони носять волосся середньої довжини і одягаються в діловому стилі, менше - в повсякденному. 41% вчителів носять окуляри.

89% вчителів вчать дітей українською мовою, дев'ять відсотків - російською, і ще два - на інших мовах національних меншин.

Зарплата нижче середньої по Україні

Середня зарплата вчителя 7500 грн. Заробіток лікаря залежить від ставки, надбавок, винагороди за сумлінну працю. За даними Держстату, середня зарплата по Україні - 8977 грн.

"Посмішки і знання учнів їх (педагогів - Ред.) надихають. Просто вчителі в Україні - це волонтери", - розповідає сайту "Сегодня" заступник директора Печерського ліцею №171 Марія Макодзьоба.

Через низький доходу майже половині вчителів доводиться працювати поза школою - займатися репетиторством. Однак репетиторство приносить дохід вчителям тільки в містах.

С каждым годом в Украине все меньше учитеÐ

Фото: Огиренко Валентин

При цьому, за даними Інституту освітньої аналітики, 87% вчителів влаштовує їх робота. Більш того, ставлення вчителів до роботи однакове як в селах, так і містах.

"Зараз більшість працюючих вчителів мають в загальному 15-20-річний стаж. Те, що вони не змінюють роботу, може мати кілька причин: Перше: вони дійсно знайшли своє покликання. Друге: вони мають певні стереотипи щодо зміни місця роботи. Наприклад, в Радянському Союзі більшість людей працювало на одному місці майже все життя. У певних верств соціальних працівників того часу (вчителів, лікарів і т.д.) склався стереотип, що така модель є правильною і ефективною, і потрібно триматися за місце на роботі", – пояснює психолог Катерина Шевцова.

Згідно із законом "Про освіту" зарплата лікаря повинна складати як мінімум три мінімальні зарплати - це близько 11 тисяч гривень на сьогодні. Однак такі зарплати повинні бути до 2020 року. Ще за новим законом вчитель може отримати надбавку в 20% за добровільну сертифікацію. Для вчителів сіл в законі прописано безкоштовне житло і проїзд.

Молодь не хоче йти працювати в школи

В Україні мало молодих вчителів: всього 16% всіх вчителів в країні віком до 30 років. Молодь не бачить в роботі вчителя престижу. На педагогів вступають за залишковим принципом. Це помітно і по результатах ЗНО, з якими абітурієнти вступають до педагогічних вузів.


Не вся молодь має терпіння і бажання працювати з дітьми за таку зарплату, а ті, хто хочуть, на жаль, не завжди витримують емоційне навантаження і йдуть зі школи, пояснює Марія Макодзьоба.

"У більшості випадків буллінг молодого вчителя влаштовують батьки. Тому просто необхідно мати в штаті працівників з радянською підготовкою, не ідеологічною, а саме методологічною. Радянська методика викладання є ефективною (сама методика), тому вчителі, які працюють більше 30 років в школі, досить добре підлаштовуються під всі зміни. А зміни навчальних програм і стандартів в Україні відбуваються раз на 3 роки. Хороший вчитель може навчити якісно навіть того, чого сам не знає на відмінно", – говорить Марія Макодзьоба.

Але професія вчителі не популяризується. Люди прагнуть працювати на тих посадах і в тих установах, про які вони постійно чують хороші відгуки, пояснює Катерина Шевцова.

"У ЗМІ майже не розповідають про особливості роботи вчителів: немає інформації про плюси цієї професії. У новинах показують тільки школи, де тече дах чи немає опалення. У той же час, усюди рекламують таку професію, як програміст. Щоб люди пішли на курси з програмування, їм пояснюють, яку зарплату вони отримуватимуть потім, який у них буде зручний графік тощо", - говорить Шевцова

До вчителів стали ставитися гірше

Найгірше до роботи вчителя відносяться кияни. Згідно з опитуванням GfK, тільки 56% жителів столиці назвали роботу вчителя важливою. Тоді як на заході України цей показник перевищує 80%, на сході - 85%, на півдні - 75%, в центрі - 74%. Повага до вчителя залежить від розмірів населеного пункту: у маленьких містах і селах роботу вчителів назвали важливою 92% опитаних, у великих містах- тільки 66%.

Також дослідження показало - жінки цінують вчителів більше, ніж чоловіки - 78% проти 72%. А літні - більше, ніж молодь: 80% проти 67%.

 

  

 

За матеріалами: Сегодня