Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
11 жовтня 2018 р. Всi новини

Вивчення закислення океану, реакцій екосистем на зміни клімату, моніторинг космічного сміття та метеоритів - Україна посилює співпрацю у галузі полярних досліджень з Італією

 

Вже з наступного року вчені української антарктичної станції Академік Вернадський та італійських станцій “Маріо Цукеллі” і “Конкордія” зможуть здійснювати обмін для проведення наукових досліджень.

Це стало можливим завдяки Угоді, яку підписав керівник Національного антарктичного наукового центру України Євген Дикий з президентом Національної наукової ради Італії Массімо Інгушо сьогодні, 9 жовтня 2018 року, у Римі (Італія).

“Наші італійські партнери мають станцію "Дирижабль Італія" на Свальбарді, у Арктиці. Тому обмін вченими дозволить нам проводити порівняльні дослідження з двох полярних регіонів. Разом з тим, робота на різних станціях в Антарктиді дозволить нам розширити межі присутності у регіоні та спостерігати за космічними процесами з різних точок”, - пояснив Євген Дикий.

Зокрема, документ передбачає подачу спільних проектів на такі наукові програми як Горизонт 2020 та EU-PolarNet.

Першим напрямом, за яким проходитиме співпраця, - спостереження ближнього космосу, зокрема моніторинг космічного сміття та метеоритів. Планується також організувати дослідження океану, а саме вивчити процеси його закислення, поширення стійких органічних забруднювачів, реакцію морської та суходільної екосистем на зміни клімату тощо.

Угода також передбачає, що вчені працюватимуть над спільною розробкою метогеномних методів дослідження полярних екосистем.

 

  

 

За матеріалами: МОН