Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
26 листопада 2018 р. Всi новини

Вплив інформаційних технологій та технічних інновацій на сучасний освітній процес

 

У школах США за допомогою мультимедійних технологій та інтернету на уроках географії школярі в режимі онлайн спілкуються з вченими, які у той момент досліджують найвіддаленіші куточках планети.

Також учні можуть підключатися до трансляції зображень з американських супутників, які перебувають у космосі. Це лише декілька прикладів із того, як технічні інновації змінюють сучасну систему освіти.

Вчені відмічають, що інформаційно насичене життя сучасного суспільства та велика кількість наукових відкриттів вимагають удосконалення та осучаснення шкільних програм. Щоб учням успішно засвоїти необхідний мінімум інформації, необхідно залучати в освітній процес нові технології.

Інформаційні технології та інновації активно використовують у системах початкової та середньої освіти для спрощення передачі навчального матеріалу. Нові технології дозволяють вчителям «візуалізувати» цілі лекції, зануривши клас у необхідну історичну, соціальну або наукову атмосферу. Такі інтерактивні методи допомагають учням засвоїти матеріал на 45% краще, ніж під час класичного уроку. Враховуючи ці фактори, сучасним вчителям варто навчитися впроваджувати інновації у повсякденну педагогічну практику, для підвищення ефективності навчального процесу.

2016 року в Україні ухвалено концепцію Нової Української Школи (НУШ), яка лежить в основі стратегії реформування вітчизняної системи освіти до 2029 року. Завдання НУШ полягає у підвищенні загального рівня якості середньої освіти за допомогою інноваційних підходів до навчання та інтеграції мультимедійних технологій в освітній процес.

Ми запитали експерта та менеджера з розвитку проекційного бізнесу представництва «Epson Europe B.V.» в Україні – Олександра Думанського, про можливості, які відкривають для вчителів та учнів нові мультимедійні технології. Компанія вже понад 10 років працює з українським сектором освіти, а її пристрої відповідають вимогам МОН щодо використання в навчальних закладах. Олександр зробив огляд трьох найпопулярніших серед українських вчителів рішень, які зможуть вдосконалити програму будь-якого уроку: інтерактивний проектор, цифрова документ-камера, та друкувальний пристрій.

Перший пристрій, без якого важко уявити собі по-справжньому сучасний урок – це інтерактивний проектор. Візуальне супроводження може зробити набагато ефективнішою будь-яку лекцію та допоможе засвоїти складний матеріал. Деякі моделі проекторів поєднують у собі можливості проектора та інтерактивної дошки. Сучасні інтерактивні дошки дозволяють наносити графічні нотатки та дописи безпосередньо на проекційному зображенні, писати цифровим чорнилом, працювати з різноманітними файлами та документами. Використання інтерактивного проектору дає можливість показувати учням історичні фільми, креслити геометричні фігури, робити презентації, розробляти завдання, в яких учень може прямо на дошці (стіні, столі) обирати правильні відповіді, грати, малювати, відгадувати, тощо. За допомогою такого проектору можливо виходити на відео-зв’язок з вченими та дослідниками, а також транслювати зображення та відео з цифрової документ-камери.

Цифрова документ-камера призначена для інтерактивної демонстрації навчальних матеріалів. За допомогою такого пристрою можливо виводити будь-яку інформації як на персональний комп’ютер, так і на проектор. Пристрій дає можливість зробити наглядною для всього класу роботу з мікроскопом, телескопом, робити зйомку дослідів

у режимі реального часу, спостерігати за змінами, фіксувати стан об’єкта та інше. Особливо актуальними такі пристрої будуть для кабінетів біології, фізики та хімії.

Ще один необхідний для навчального процесу пристрій, який на думку експерта повинен бути в кожному навчальному класі, друкуючий пристрій. В українських школах найбільш популярним рішенням є струменевий багатофункціональний пристрій. Такий БФП у порівнянні з лазерними пристроями має ряд важливих переваг: низьку собівартість, простоту в обслуговуванні та використанні, а також високий рівень якості як чорно-білих, так кольорових зображень. З його допомогою вчитель має можливість друкувати необхідні візуальні матеріали та завдання, наприклад, контурні карти, таблиці, ребуси, формули та багато іншого. Учні зможуть роздруковувати свої реферати та творчі завдання.
 

Впровадження інновацій в системі освіти вимагає не тільки наявності технологій в школі, але й необхідної компетенції вчителів для їх ефективного використання.

За словами експерта, роки тісної співпраці із сектором освіти, виявили потребу в інформаційній підтримці українських вчителів. Тому, за ініціативою Epson, цього року вчителі за допомогою дистанційного навчання на онлайн платформі зможуть ознайомитися з призначенням та застосуванням таких мультимедійних пристроїв, як інтерактивні проектори, цифрові документ-камери, а також сучасні друкувальні пристрої у навчальному процесі.

 

  

 

За матеріалами: Педагогічна преса