Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
12 грудня 2018 р. Всi новини

Навчання на виробництві: учень, роботодавець та заклад профосвіти зможуть підписати договір

 

Міністерство освіти і науки розмістило на громадське обговорення типовий договір про здобуття професійної освіти за дуальною формою навчання.

Планується, що це буде тристоронній документ, що дозволить організувати навчання не лише в закладі, а й на виробництві.

При цьому роботодавець у межах договору може домовитися з учнем, що той працюватиме певний період часу після навчання на його виробництві. Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич 10 грудня 2018 року, під час круглого столу «Розвиток професійної освіти» в межах робочої поїздки до Львівської області.

Головна мета проекту договору – глибше залучити роботодавців до співпраці з закладами професійної освіти, більше зацікавити їх у розвитку дуальної освіти.

«Дуальна освіта – це коли учень близько 30% часу отримує теоретичні знання з професії у закладі освіти. Решту часу він проводить на реальному виробництві, де отримує можливість працювати на сучасному обладнанні, навчитись корпоративній етиці тощо. Зараз наші роботодавці не дуже глибоко зацікавлені в розвитку дуальної освіти. Аби це виправити, ми й підготували цей договір. Підписавши його, учень отримає вищий рівень освіти, але також зобов’яжеться відпрацювати певний час після випуску на виробництві, де здійснювалось навчання», – зазначила Лілія Гриневич.

На її думку, робота в межах такого договору – формат, що виграшний усім. Учень отримує якіснішу освіту, роботодавець – працівника, а заклад професійної освіти – більші можливості для навчання учнів.

«Я дуже прошу роботодавців, представників закладів професійної освіти, управлінців переглянути проект цього договору і протягом орієнтовно тижня подати нам свої пропозиції. Ми довго працювали над цим документом, залучали і роботодавців, і наших юристів, щоб застерегти права учнів. Однак я не виключаю, що щось могло бути втрачено. Це ваш інтерес, будь ласка, уважно ознайомтеся з проектом», – закликала Міністр.

Проект договору можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/2QEDgbl

 

  

 

За матеріалами: Педагогічна преса