Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 червня 2011 р. Всi новини

10 червня відбудеться тест ЗНО з російської мови

 

 

Тест з російської мови, як предмет зовнішнього незалежного оцінювання, проводиться вперше за історію проведення тестування в Україні.


У п’ятницю пункти тестування відвідають ті абітурієнти, хто одним з необхідних предметів для вступу до вищих навчальних закладів обрав російську мову.

 Тест складається з 51 завдання, в т.ч. одного завдання з розгорнутою відповіддю - створення власного висловлювання на дискусійну тему. На виконання завдань тесту абітурієнтам буде відведено 150 хвилин.

 Рішення про проведення незалежного оцінювання з російської мови було прийняте у вересні 2010 року, коли набрав чинності наказ міністерства освіти, яким врегульовано проведення ЗНО у 2011 році.

 Ініціатива впровадження тесту належала нинішньому міністру освіти Дмитру Табачнику. Коментуючи впровадження тесту міністр освіти зазначав, що в країні функціонує 1800 державних російськомовних шкіл і держава має надати можливість їх випускникам продемонструвати свої знання з російської мови.

 Статистичні дані Українського центру оцінювання якості освіти свідчать про те, що 10 червня пункти тестування мають відвідати 5450 учасників.

 Відносна мала чисельність бажаючих пройти тестування з російської мови пояснюється передусім тим, що сертифікат з російської мови мало затребуваний вищими навчальними закладами країни. Наявність сертифіката ЗНО з російської мови буде враховуватися вищими навчальними закладами при вступі на російську філологію та на спеціальності, що поєднують в собі російську та іноземну філологію.

 За даними інформаційної системи "Конкурс", підготовку фахівців з російської філології цілеспрямовано проводять близько 40 українських вищих навчальний закладів. Ліцензований набір абітурієнтів з російської філології у минулому році склав близько 1700 місць, в т.ч. за державним замовленням - близько 600, а фактично вступили на денну форму навчання трохи більше 800 абітурієнтів.

 В нещодавньому коментарі з приводу малої затребуваності тесту з російської мови, директор УЦОЯО Ірина Зайцева зазначила, що тестування з російської мови дуже корисно пройти кожному, хто хоче грамотно говорити і писати російською.

 "Я сподіваюся, що наступного року ситуація зміниться. Наприклад, майбутнім журналістам - з урахуванням того, яка кількість ЗМІ в країні виходять російською - було б дуже доцільно складати під час вступу до ВНЗ тест з російської мови", - зазначила директор Українського центру оцінювання якості освіти.

 

 

По матеріалам: osvita.ua