Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 лютого 2019 р. Всi новини

Інтернаціонал освіти підтримує студентський рух із питань зміни клімату

 

Інтернаціонал освіти підтримує активність та зацікавленість, продемонстровану студентами в різних куточках світу, стосовно питань боротьби за справедливе вирішення проблем клімату.

Їхня рішучість і відданість справі – це саме те, що нам потрібно в цей вирішальний момент. Студенти демонструють лідерські якості, яких бракує багатьом політикам.

Інтернаціонал освіти сподівається, що на уряди подіє завзятість студентів у справі збереження нашої планети. Зміна клімату – це добре відомий науковий факт, а не чиясь окрема думка. Про неї мають викладати в усіх школах, навіть у тих, що розташовані в регіонах, де добувають викопне паливо.

Школи повинні бути тим місцем, де дізнаються про проблеми, викликані зміною клімату, та вживають заходів заради їх справедливого вирішення. У них мають проводитися різносторонні вільні дискусії щодо наслідків зміни клімату, а також можливих шляхів вирішення породжених цим явищем проблем, в тому числі подолання соціальних наслідків уповільнення та припинення зростання викидів вуглецю.

На жаль, у багатьох країнах завдання освіти звужуються до цільової підготовки кваліфікованої робочої сили, а в основі навчальних планів та програм лежить стандартизоване тестування. Такі системи підривають навчання і викладання, а також саму мету освіти; вони не сприятимуть розвитку активного громадянства та критичного мислення, розуміння широкого спектру людських проблем і досвіду.

Навчальні плани, навчально-методологічні матеріали повинні бути терміново переглянуті та вдосконалені, з тим, щоб у них враховувалася екологічна криза, та щоб вони надавали всім учням навички та знання, необхідні для забезпечення кліматичної справедливості. Але не менш важливою ніж навчальні програми та матеріали, є свобода викладання. Креативність вчителів слід заохочувати, а не блокувати чи направляти в інше русло. Професійна автономія вчителів є ключовим елементом у боротьбі за побудову кращого світу; завданням профспілок освітян є також і боротьба за кліматичну справедливість і активну громадянську позицію.

Студенти, виходячи на вулиці, відкидають цинізм і апатію та вселяють надію. Ця надія передається іншим і може надихнути їх взяти на себе відповідальність за свою долю. Студентські акції з питань зміни клімату не тільки сприяють дискусіям щодо цього питання в багатьох країнах, але й виявляють слабку реакцію багатьох держав на найбільш гострі потреби населення та планети. Ця мобілізація може сприяти і допомогти розпочати процес відновлення та активізації демократії.

Профспілки освітян стоять пліч-о-пліч разом зі студентами. Інтернаціонал освіти закликає уряди впроваджувати необхідні структурні зміни для справедливого переходу до екологічно чистої та стійкої до змін клімату економіки. Проблему зміни клімату не вирішити виключно за допомогою «гарної поведінки» споживачів.

Скоординоване та безперервне залучення студентів і працівників та їхніх  представників до процесу прийняття рішень може стати першим кроком на шляху до кліматичної справедливості. Інтернаціонал освіти підтримує студентів у їхніх вимогах вжити невідкладних дій для вирішення проблем зміни клімату та забезпечення справедливого економічного переходу.