Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 березня 2019 р. Всi новини

Понад 400 випускників шкіл з угорською та румунською мовами навчання пройдуть інтенсивну підготовку до ЗНО з української мови у пришкільних мовних таборах БомбеЗНО

 



Цьогоріч на весняних канікулах (25-28 березня) понад 400 випускників шкіл з угорською та румунською мовою навчання пройдуть інтенсивну підготовку до ЗНО з української мови.

Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час відкриття підготовчого тренінгу для вчителів української мови, які стануть наставниками у цих пришкільних таборах у межах проекту БомбеЗНО, сьогодні, 4 березня 2019 року.

«Я дуже ціную вашу готовність долучитися до цього проекту, адже так ви простягаєте руку допомоги нашим українським дітям, які волею долі народилися у регіоні, де вони не мали достатньої практики та можливості вивчити державну мову. Частині з них важко навіть спілкуватися українською мовою. Упродовж 11 років навчання у школі вони вивчають українську лише як окремий предмет кілька годин на тиждень. Цього часу дуже часто не вистачає, щоб школярі оволоділи українською мовою достатньо, аби подолати прохідний поріг ЗНО», - зазначила Лілія Гриневич.

Вона наголосила, що зараз Міністерство і держава загалом намагаються виправити цю ситуацію та дати більше можливостей цим школярам освоїти державну мову. Зокрема, передбачається, що для дітей, материнська мова яких належить до іншої мовної групи, буде адаптовано поріг «склав/не склав» для тестування з української мови. Окрім того, в новому Державному стандарті початкової освіти більше часу закладено на вивчення української мови вже з першого класу (5 год замість 3 год).
ЗНО 2019 ЗНО національні меншини
Надрукувати

2018-го також для шкіл з навчанням мовами національних меншин було  надруковано майже 100 тисяч двомовних термінологічних словників з різних навчальних предметів, а для підготовки до ЗНО спільно з платформами Prometheus та Ed-Era було розроблено 2 відповідні онлайн-курси.

«Отже, ми працюємо з учнями одразу на усіх рівнях шкільної освіти, щоб ніхто не залишися поза увагою. Однак для теперішніх одинадцятикласників цього замало. І тому цей проект є настільки важливим. Якщо він покаже ефективність, це означатиме, що ми маємо більше механізмів, аби дати якіснішу освіту не лише маленьким дітям, що підростають, а й дорослим випускникам. Українська мова – це не примха, а забезпечення більших можливостей і права вибору для цих дітей у майбутньому», - додала Міністр.

Загалом до проекту долучиться 44 вчителі української мови. Табори проводитимуться у шести районах компактного проживання угорської та румунської громад –  три в Закарпатській та три у Чернівецькій області.

Проект БомбеЗНО створено спільно Міністерством освіти і науки України, ГО Освіторією та GoGlobal за сприяння Фінського проекту підтримки шкільної реформи в Україні.

 

 

 

За матеріалами: МОН