Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 березня 2019 р. Всi новини

Зміна ліцензійних умов на підготовку іноземних студентів: бюрократії - менше, а вимоги до якості освітніх послуг - вищі

 

До кінця року МОН планує внести зміни у Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності, зокрема, щодо вимог до підготовки іноземців та осіб без громадянства.

Так, буде прибрано низку бюрократичних процедур для отримання ліцензії, однак  вимоги до якості освітніх послуг стануть вищими. Про це розповів заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич сьогодні, 26 березня 2019 року, під час Другого українського форуму міжнародної освіти.

“У чинних Ліцензійних умовах прописано, що підготовка іноземних студентів ліцензується за кожною спеціальністю окремо. Тобто якщо виш має кілька десятків спеціальностей і хоче за кожною з них проводити навчання іноземців, він має готувати пакет документів за кожним напрямом. Як наслідок, ми маємо багато нарікань від закладів щодо того, що їм доводиться витрачати багато часу і ресурсів на підготовку документів, інформація в яких часто дублюється. Тому в змінах до Ліцензійних умов ми пропонуємо закладам отримувати одну, окрему ліцензію, на підготовку іноземних студентів. Вона має видаватися тільки за акредитованими спеціальностями”, - зазначив Юрій Рашкевич.

 

Разом з тим у проекті змін прописані нові вимоги до фахівців підрозділу, який відповідає за роботу з іноземцями у виші. Приміром, штат такого підрозділу має складатися виключно із працівників, які володіють англійською або французькою мовою на рівні не нижче В1. Крім того, раніше до повноважень підрозділу входило тільки оформлення запрошень на навчання та забезпечення перебування іноземців в Україні на законних підставах. Зараз же у проекті документа передбачені такі обов'язки, як оформлення посвідки на тимчасове проживання, реєстрація місця проживання, інформування та надання консультацій з поточних питань.

Нині проект документа вже пройшов громадське обговорення. Звіт за його результатами буде розміщений на сайті МОН.

 

 

 

За матеріалами: УЦОЯО