Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
16 травня 2019 р. Всi новини

Як у сільських школах покращують доступ учнів до якісної освіти

 

 

Доволі довго реформування освіти в Україні або відкладали, або відміняли. Варто згадати, що в 1999 році вже намагалися перейти на 12-річну модель навчання.

Однак реформувати навчальний процес тоді не вдалося. У 2010-му ВР повернула “десятирічку”.  Сьогодні суспільство до впровадження реформи готове, оскільки світ уже не той, яким був 10 чи 20 років тому. Повідомляє UA.TV

“Створення нової української школи – це та реформа, яка покликана бути базовою в освітній галузі України”, – зазначив заступник міністра освіти і науки України Вадим Карандій.

Саме освіта має підготувати школярів до життя, в якому швидко змінюються умови. Тож осучаснення змісту навчання, формування компетентностей, адаптація навчання до можливостей дитини, доступність та інклюзивність – ключові напрями реформи шкільної освіти.

“Якість вітчизняної освіти нерівномірна. Інакше кажучи, кількісні здобутки учнів абсолютно різняться. Найкращі результати мають випускники міських шкіл і значно гірші – випускники сільських навчальних закладів”, – наголосив Карандій.

Вирівняти можливості у доступі до якісної освіти, незалежно від того, де дитина проживає, покликана нова українська школа.

Вирішити  проблему у сільській місцевості повинні опорні школи. На базі таких закладів навчаються також діти із найближчих сіл, учнів до них звозять автобусами.

Ідея не нова, проте почала впроваджуватися лише з 2016 року.
Тоді в Україні було створено майже 170 опорних навчальних закладів.

“Такі школи мають гарне обладнання, на їхнє підсилення спрямовуються кошти. Крім того, там працюють найкращі педагогічні кадри”, – додав заступник міністра освіти і науки України.

Станом на початок 2019 року в Україні діють 780 опорних шкіл, які у своєму складі мають 1260 філій.

 

 

 

За матеріалами: Педагогічна преса