Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
28 червня 2011 р. Всi новини

У дніпропетровських вузах подорожчало контрактне навчання

 

 

Абітурієнтів стало менше, але дніпропетровські вищі навчальні заклади не побоялися підвищити вартість контракту.


Напередодні вступної кампанії вчорашні випускники визначаються, куди відправитися гризти граніт науки. На роздуми і подання документів молоді відвели рівно місяць (з 1 по 31 липня).

Проте ще з початку зими вузи готували справжню "битву" за майбутніх абітурієнтів: одні щотижня проводили дні відкритих дверей, інші розсилали 11-класникам листівки, що зазивали до ВНЗ, треті відправляли викладачів читати лекції в глибинці.

Війна вузів почалася через те, що цього року школи міста випустили рекордно малу кількість випускників - 1172 потенційних студента з 150 шкіл.

Разом з тим, випускні класи були лише в 79 навчальних закладах. Для порівняння: у 2010-му школу закінчили близько 7 тисяч дніпропетровських 11-класників.

Незважаючи на малу кількість випускників, багато вишів присягалися бюджетні місця не скорочувати і дотримались слова.

Журналісти "Сегодня" вирішили поцікавитися, чи готові інститути в гонитві за студентами "заморозити" ціни. Як виявилося, у більшості вишів контракт подорожчав.

Наприклад, якщо за рік навчання майбутнього політолога в Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара (ДНУ) в 2010-му потрібно було заплатити 7500 грн., то цього року виш просить на 1700 більше.

Минулого року в Дніпропетровській державній медичній академії (ДДМА) стоматологів навчали за 15 185 гривень на рік, а в 2011-м просять 16 602 гривень.

Причини подорожчання навчання на контрактній основі в усіх вищих школах міста - ідентичні.

"Навчання подорожчало у зв'язку з інфляцією. Так, ціни на найпопулярніші спеціальності нашого вишу: правознавство, психологія та економіка, - виросли в середньому на 500 грн. Але цей факт не відлякує абітурієнтів", - розповіли працівники приймальної комісії Дніпропетровського університету економіки та права (ДУЕП).

Крім цього, вони додали, що в наступному році виш планує відкрити дві спеціальності: соціальну педагогіку і прикладну лінгвістику.

А в ДНУ повідомили, що в 2012-му введуть ще одну недешеву спеціальність - "менеджер з туризму".

"На сьогоднішній день - це затребувана професія, абітурієнти вже протягом кількох років запитують, коли ми будемо навчати менеджерів з туризму, і я можу сказати, що вже через рік це відбудеться", - говорить відповідальний секретар приймальної комісії ДНУ Володимир Каплюк.

Національний гірничий університет (НГУ) - єдиний вуз у Дніпропетровську з опитаних журналістами "Сегодня", в якому вартість платного навчання залишилася на рівні минулого року.

"Незважаючи на зростаючу інфляцію, ми не підняли ціни на контракт, це позиція університету", - розповіли в прес-службі НГУ.

 

 

По матеріалам: www.segodnya.ua