Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
25 липня 2019 р. Всi новини

Вільний доступ до освітньої інформації та аналіз ефективності роботи закладів - Інститут освітньої аналітики МОН презентував нову онлайнсистему

 

В Україні запрацює нова система освітнього менеджменту.

Вона дозволить більш ефективно збирати дані та дасть можливість використовувати їх усім зацікавленим сторонам.

Нова система отримала назву Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту (АІКОМ). Її розробником став Інститут освітньої аналітики МОН у межах ґранту Світового банку.

АІКОМ є результатом модернізації наявної Державної інформаційної системи управління освітою (ДІСО). Порівнюючи з нею АІКОМ отримав функціонал, необхідний для впровадження освітньої реформи і розвитку української освіти згідно з міжнародними стандартами.

Зокрема, АІКОМ має простий інтерфейс та підвищену надійність передачі даних. Система дозволяє:

- збирати більший обсяг даних про бюджет школи, освітній процес, відвідуваність учнів, рівень оплати праці, ефективність вчителів тощо;

- працювати у веб-браузері на будь-якому комп’ютері, підключеному до Інтернету – без встановлення спеціального програмного забезпечення, як цього вимагала ДІСО;

- надавати інформацію для вивчення і опрацювання усім охочим через портал відкритих даних;

- дозволяти користувачу самостійно змоделювати форму для роботи з даними за допомогою спеціального конструктора;

- використовувати модуль Business Intelligence, який дозволяє переводити складну статистичну інформацію в легку для сприйняття форму.

“Нововведення дозволяють говорити про розвиток системи. Передусім це можливість швидшої інтеграції з іншими інформаційними системами – локальними, фінансовими, УЦОЯО, ЄДЕБО тощо. Друга – використання деперсоналізованих статистичних даних, що дозволяє точніше вести статистику. Третя – прозорість і ясність даних, якими можуть користуватись усі стейкхолдери”, – зазначив директор Інституту освітньої аналітики Сергій Лондар.

Наразі система знаходиться на етапі пілотного тестування та доопрацювання. У найближчих планах – сертифікація комплексної системи захисту інформації, отримання якої дозволить безпечно працювати з персональними даними.

Загалом до системи підключать понад 30 тисяч шкіл та садочків з усієї України. Планується, що з грудня 2019 року АІКОМ зможуть використовувати усі, хто зацікавлений у шкільній освіті та даних про неї.

 

 

За матеріалами: МОН