Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
6 серпня 2019 р. Всi новини

Вступ-2019: переведення на бюджет вступників, що мають право на пільги, триватиме до 9 серпня, але подача підтверджуючих документів завершується сьогодні

 

 

Сьогодні завершується прийом заяв та документів від вступників, які можуть перевестися на вакантні бюджетні місця.

Право на це мають ті, для кого законом передбачені відповідні пільги. 2019 року не було підтверджено понад 7 тис місць - це ті місця, на які вступники отримали рекомендації до зарахування, однак не підтвердили бажання там навчатися.

Про це йшлося під час пресконференції щодо підсумків вступної кампанії, яка сьогодні, 6 серпня 2019 року, відбулась у залі Колегії МОН.

“Цього року 12,9% місць державного замовлення, які були розподілені за адресним розміщенням, не підтвердились вступниками. У першу чергу ці місця використають для переведення на бюджет вступників, які мають пільги, передбачені законами. Дехто з пільговиків скористався можливістю вступу за квотою-1 чи за співбесідою, але таких порівняно небагато. Значно більша частина вступників подаватиме документи для переведення на бюджет. Більшість таких заяв вже зроблено і зараз виші готують накази на переведення”, - розповів генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Цього року вступити до вишу за співбесідою могли три категорії вступників, а за результатами вступних іспитів - вісім. У підсумку цією можливістю скористалися 2 тис 213 осіб, з яких 57 вступили за співбесідою,  2 тис 156 - склавши вступні іспити.

Нині право на переведення мають:

  • діти загиблих захисників України;
  • особи з інвалідністю І-ІІ групи, діти з інвалідністю до 18 років;
  • деякі категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • діти учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, осіб, визнаних постраждалими учасниками Революції Гідності;
  • шахтарі, діти шахтарів;
  • внутрішньо переміщені особи (за умови вступу на спеціальності, яким надається особлива підтримка);
  • діти з багатодітних сімей (за умови вступу на спеціальності, яким надається особлива підтримка).

Переведеними можуть бути вступники на спеціальності, яким надається особлива підтримка. Йдеться про підтягування списків черговиків по широкому конкурсу. Таке переведення можливе за наявності місць та відсутності претендентів на них з числа пільгових категорій.

Переведення відбуватиметься до 9 серпня включно.

Олег Шаров також розповів, що в деяких закладах можуть залишитися невикористані бюджетні місця, тоді  як в інших бюджетних місць для пільговиків може не вистачити. На цьому етапі Конкурсна комісія з розміщення державного замовлення Міністерства зможе перерозподілити ці місця іншому закладу за запитом. Важливо, що перерерозподіл здійснюватиметься на користь тих вступників, які підтвердили своє право на пільги і, відповідно, на навчання за кошти держбюджету.

 

 

 

За матеріалами: МОН