Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 вересня 2019 р. Всi новини

5 вагомих аргументів, чому не треба робити уроки з дитиною

 

Щовечора ви з дитиною годинами просиджуєте за уроками.

Ви точно знаєте, що їй задали, разом готуєте презентації та майструєте вироби, коли вона вже спить. У батьків завжди знаходяться причини, чому вони допомагають дітям з домашнім завданням. А от психологи вважають інакше і ось 5 вагомих аргументів, чому цього робити не треба.

1. Школа – зона відповідальності дитини

 

Батьки вже давно закінчили школу. Тепер вчаться діти. Школа – це зона їх відповідальності. Навіть якщо  йдеться про першоклассників.

 

Втім, в якому б класі не вчився школяр, початок навчального року – саме час перестати сприймати його як малюка і делегувати йому право самостійно збирати рюкзак і робити домашнє завдання.

2. Навчання – не все життя. Бережіть нерви

Скільки сімейних драм відбувається через навчання. А дорослі діти ледь не до старості згадують, як мама або тато просиджували з ними до ночі над математикою…

Але школа – це лише один з етапів у житті. І вона не повинна ставати між батьками і дітьми. Якщо ж всі дванадцять років стояти над дитиною, то їй не прищепити цікавість до знань. Таким чином можна тільки відбити у дітей бажання вчитися і зруйнувати з ними стосунки.

3. Ви виховуєте безвідповідального виконавця

Тотальний контроль за домашнім завданням допоможе виростити несамостійну особистість, яка робить все за вказівкою, якою легко маніпулювати. Така дитина буде хорошим виконавцем, але не навчиться приймати рішення і брати на себе відповідальність.

Це дуже важливий виховний момент, коли дитина щось не виконала, отримала двійку і зробила відповідні висновки. Причому не робити за неї домашнє завдання – не означає повністю усунутися. Можна перевірити виконане, можна і потрібно допомогти розібратися в складному питанні. Далі – нехай сама.

В іншому випадку дитина ніколи не навчиться вирішувати задачі і писати твори. А двійка – всього лише оцінка, часто суб’єктивна. Все ж важливі не оцінки, а знання.

4. Краще в дитинстві навчитися розподіляти час і навантаження

У сучасних дітей часто складаються складні стосунки з часом. Вони його “не відчувають” – адже розклад складено вчителями і батьками. Дорослі ж і стежать, щоб воно виконувалося. У результаті дитина працює над уроками до ночі не тому, що задано забагато, а тому що не вміє правильно розподілити час.

Допомога батьків у цьому разі – ведмежа послуга. Чи готові вони і в інституті писати за свою дитину реферати, курсові, диплом? Адже там теж дуже багато задають.

Щоб дитина навчилася правильно робити уроки, потрібні не наглядаючі батьки, а стіл, стілець і будильник. На домашню роботу з кожного предмета відводиться не більш півгодини. Не встиг – все одно переходить до наступного завдання. Так школяр навчиться розподіляти час.

Якщо ж ця проблема виникає у всього класу, отже, потрібно звернутися до класного керівника і, можливо, навіть до директора, щоб вони переглянули навантаження.

5. Ви заощадите час для себе

Коли дитина самостійно робить уроки, у батьків з’являється чимало вільного часу. Напевно вони знайдуть на що витратити пару годин, які раніше проводили над зошитами.

З часом при правильній організації домашньої роботи звільняться вечора і у школяра. І з’явиться час на прогулянки. А ось розмови на тему “Ти зробив уроки?” залишаться в минулому.

 

 

 

За матеріалами: Педагогічна преса