Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
4 жовтня 2019 р. Всi новини

Молоді вчителі – майбутнє професії: послання до Всесвітнього дня учителя

 

Лідери міжнародних інституцій Одре Азуле – Генеральний директор ЮНЕСКО, Гай Райдер – Генеральний директор Міжнародної організації праці, Генрієтта Фор – Виконавчий директор ЮНІСЕФ, Ахим Штайнер – Адміністратор ПРООН та Девід Едвардс – Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти записали спільне послання з нагоди Всесвітнього дня вчителя.

У своєму меседжі вони наголошують, що вчителі відіграють ключову роль у відродженні самої професії. А без нового покоління мотивованих вчителів мільйони учнів не зможуть отримати якісну освіту.

 

Спільне послання Одре Азуле, Генерального директора ЮНЕСКО,

Гая Райдера, Генерального директора Міжнародної організації праці,

Генрієтти Фор, Виконавчого директора ЮНІСЕФ,

Ахима Штайнера, Адміністратора ПРООН та

Девіда Едвардса, Генерального секретаря Інтернаціоналу освіти,

з нагоди Всесвітнього дня вчителя

«Молоді вчителі – майбутнє професії»

5 жовтня 2019 р.

«Найвище мистецтво вчителя – пробуджувати радість пізнання і творчого самовираження».

Сьогодні, наслідуючи приклад Альберта Ейнштейна, ми поважаємо досвід, енергію та ентузіазм вчителів, які є наріжним каменем систем освіти майбутнього.

У той же час вони також відіграють ключову роль у відродженні самої професії. Без нового покоління мотивованих вчителів мільйони учнів не зможуть скористатися своїм правом на якісну освіту або будуть як і раніше його позбавлені.

В умовах, коли вчителі не отримують гідну зарплату, їх праця не оцінена належним чином, залучення та утримання талантів є складним завданням. Темпи відтоку кадрів у всьому світі швидко ростуть, частково, через нестабільну зайнятість і обмежені можливості для безперервного професійного зростання. Крім того, відчувається нестача ресурсів для дітей з особливими освітніми потребами та обмеженими можливостями, біженців та учнів, які розмовляють різними мовами.

Сьогодні необхідно вживати заходів, адже дані, наведені Статистичним інститутом ЮНЕСКО, викликають серйозне занепокоєння: для реалізації Порядку денного в галузі освіти до 2030 року світу необхідно майже 69 мільйонів нових вчителів.

Нерівність в світовому масштабі може найближчим часом посилитися, оскільки 70% країн на південь від Сахари зіштовхуються з гострою нестачею вчителів, а на рівні середньої школи цей показник зростає до 90%.

Ситуація ще більш ускладнюється в сільських районах і регіонах, які постраждали від кризи у країнах, що розвиваються. Для вчителів, особливо жінок, існує великий ризик відчуження і насильства. У результаті цього виникає значний притік вчителів у міські райони. Це спричиняє нестачу кадрів у сільських школах.

Розглядаючи цю проблему на Глобальній нараді ЮНЕСКО з питань освіти та 11-му Форумі для діалогу з питань політики міжнародної цільової групи «Вчителі для освіти 2030» знову було підкреслено основну роль вчителів у реалізації цілей сталого розвитку. Для досягнення успіху в цій галузі системи освіти повинні спиратися на свіжі ідеї в питаннях прийому на роботу, навчання, мотивації найбільш талановитих фахівців та їх утримання в класах XXI століття.

Засоби інформації та нові технології повинні використовуватися для підвищення престижу професії вчителя і роз’яснення її важливості в контексті прав людини, соціальної справедливості та зміни клімату. Уряди повинні також покращити умови зайнятості та праці.

Це особливо актуально з урахуванням нестачі молодих кадрів для заміщення 48,6 мільйона вчителів, які, за оцінками, вийдуть на пенсію в найближче десятиліття.

Тема «Молоді вчителі – майбутнє професії» показує, що ми надаємо надзвичайно важливе значення підтвердженню важливості вчительської місії. 

Ми закликаємо уряди зробити професію вчителя найбільш привабливою для молодих людей. Ми також пропонуємо профспілкам освіти, роботодавцям приватного сектора, директорам шкіл, асоціаціям батьків і вчителів, комітетам шкільного управління, інспекторам і викладачам-методистам поділитися своїм досвідом і знаннями у справі сприяння формуванню активних вчительських кадрів.

І найголовніше, ми відзначаємо роботу відданих своїй справі вчителів у всьому світі, які продовжують день у день боротися за те, щоб «інклюзивна і справедлива якісна освіта» та заохочення «можливостей навчання впродовж усього життя для всіх» стали реальністю в усіх куточках світу.