Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
14 липня 2011 р. Всi новини

Цінова стратегія університетів: дешевим буде лише перший курс навчання

 

 

Через скорочення кількості абітурієнтів деякі університети переглянули цінову стратегію надання освітніх послуг та зважилися на зниження ціни. Вартість послуг зменшили і луганські вищі навчальні заклади


Однак, як з'ясувалося, дешевим може бути лише перший курс навчання. З другого-третього курсу в контракт закладається вища ціна, ніж доведеться платити на початку навчання.

На таку хитрість вузи зважилися аби мати конкурентні переваги на ринку вищої освіти. Проте абітурієнтам та їхнім батькам варто уважно вивчати умови навчання на контракті, щоб не стати жертвою вдалого маркетингового ходу.

Зокрема, виходить, що отримання диплому за напрямом "Журналістика" в Східноукраїнському національному університеті ім. Даля, буде коштувати 36 460 грн за 4 роки контрактного навчання, а в Луганському національному університеті ім. Шевченка навчання на тому ж самому напрямі обійдеться в 28 тисяч грн, - пише інтернет-видання "Молодогвардеец".

При цьому вартість навчання на першому курсі за цим напрямом в ЛНУ ім. Шевченка становить 7000 грн, а СНУ ім. Даля за перший рік навчання виставляє ціну більш привабливу – 5 469 грн.

Однак, вже на 3 курсі студенту СНУ ім. Даля доведеться платити за рік 12 761 грн. Луганський національний університет запросить за навчання 8 547 грн.

За отримання диплома на напрямі "Маркетинг" в ЛНУ необхідно сплатити 8 100 грн за перший курс і 9 890 грн за третій. Співвідношення цін на цьому ж напрямі у Східноукраїнському національному університеті складе: 6 170 грн і 14 398 грн відповідно.

Аналогічна ситуація практично на всіх спеціальностях. В підсумку виходить, що привабливі ціни навчання на першому курсі приховують наступне щорічне зростання цін і загальну високу вартість навчання.

На деяких напрямах підготовки, ціни в луганських вузах суттєво відрізняються тільки на першому курсі навчання.

Коментуючи цю ситуацію, ректор ЛНУ ім. Шевченка Сергій Савченко зауважив, що цього року навчальні заклади змушені використовувати такий маркетинговий прийом, щоб привабити абітурієнтів.

Це стає необхідним через те, що закон не допускає підвищення загальної суми оплати за контрактом, але в рамках 4 років, на які укладено контракт, варіювати ціною можна.

За словами ректора, деякі університети в Україні пішли шляхом різкого зниження ціни на навчання на першому курсі, аби зробити її більш спокусливою для абітурієнта. Але вже на 3-4 курсі студенти зіткнуться з ціною в 1,5-2 рази вище, ніж вона визначена за перший курс.

"Ми відмовилися від такої практики і передбачили в контрактах несуттєве щорічне підвищення на рівень інфляції: від 500 до 800 грн за курс. До того ж, ми знизили загальну ціну навчання, на що зважилися цього року далеко не всі вищі навчальні заклади", - коментує ситуацію Сергій Савченко.

Слід зазначити, що якість освіти, в двох класичних вузах Луганська приблизно однакова. Обидва ВНЗ знаходяться в числі 30-ти кращих університетів України, мають високі наукові показники, широку базу іноземних партнерів і міжнародне визнання.

Показово, що СНУ та ЛНУ відкрито надають абітурієнтам інформацію про різницю цін на різних курсах. Значна кількість інших вищих навчальних закладів про подробиці контракту не повідомляє до моменту його укладання. У рекламних проспектах таких вузів вказані лише ціни на перший курс навчання.

Абітурієнтам, які отримуватимуть вищу освіту на платній основі, залишається лише уважно вивчати документи перед укладанням контракту, щоб не опинитися у фінансовій пастці на старших курсах.

 

 

По матеріалам: osvita.ua