Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 лютого 2020 р. Всi новини

Обов'язкова освіта в Європі: 2019-2020 навчальний рік

 

Наприкінці 2019 року інформаційна мережа «Eurydice» опублікувала звіт про обов’язкову освіту в країнах Європи. 

У цій публікації надається стисла інформація про тривалість обов'язкової освіти/навчання в 43 європейських системах освіти, що охоплюють 38 країн, які беруть участь у програмі ЄС «Еразмус+» (28 країн-членів ЄС, Албанія, Боснія і Герцеговина, Швейцарія, Ісландія, Ліхтенштейн, Чорногорія, Північна Македонія, Норвегія, Сербія та Туреччина).

У більшості європейських систем освіти обов'язкова освіта розпочинається з початкової освіти (рівень МСКО 1 (міжнародна стандартна класифікація освіти)), зазвичай у віці 6 років.

При цьому відвідування принаймні останнього року дошкільної освіти (рівень МСКО 0) є обов'язковим у 16 системах освіти. У Франції та Угорщині найбільш ранній вік початку обов'язкової освіти – з 3 років. На іншому кінці – Естонія, в якій навчання є обов’язковим починаючи з 7-річного віку.

Обов'язкова освіта/навчання у цій публікації визначається як період очної освіти/навчання повний день, який є обов'язковим для всіх учнів.

Цей період встановлюється законом і в більшості випадків прив’язаний до віку учнів. Зазвичай, загальнообов’язкова освіта/навчання забезпечується в навчальних закладах/школах.

Однак у деяких освітніх системах певні програми обов'язкової освіти/навчання можуть поєднувати шкільне навчання та практичне навчання на робочих місцях (дуальна система). У таких випадках учнів оцінюють за досягнення в обох місцях (на робочому місці та в школі). У деяких країнах, за певних умов, обов'язкову освіту/навчання може бути надано вдома.

Трохи більше ніж у половині європейських систем освіти період обов’язкової освіти/навчання триває 10-11 років і завершується у віці 15-16 років, за винятком Румунії, де він триває до 17 років.

У Нідерландах учні віком 16 років, які не отримали базової кваліфікації (Startkwalificatie), повинні продовжувати свою освіту/навчання, поки їм не виповниться 18 років, або поки вони не отримають диплом про здобуття загальної середньої освіти (HAVO), доуніверситетської освіти (VWO) або профтехосвіти (принаймні рівень MBO 2).

У системах освіти восьми країн (Естонія, Польща, Словенія, Албанія, Боснія і Герцеговина, Ліхтенштейн, Чорногорія та Сербія) тривалість обов'язкової освіти/навчання становить 9 років.

Період обов’язкої освіти/навчання є більшим 11 років у 11 системах освіти. У Бельгії (три громади), Люксембурзі, Португалії, Великобританії (Північна Ірландія) та Туреччині тривалість обов'язкової освіти/навчання становить 12 років, тоді як у Франції та Угорщині обов’язковими для всіх учнів є 13 років навчання.

Починаючи з вересня 2020 року у Франції обов'язкове навчання триватиме 15 років.

У Німеччині тривалість навчання різна в різних землях: вона становить 12 і 13 років відповідно для 11 та 5 земель. У Північній Македонії тривалість обов’язкового навчання складає від 11 до 13 років, залежно від програми, обраної у старшій середній школі.

У всіх країнах період обов'язкової освіти/навчання включає принаймні початкову та нижчу середню освіту (рівні МСКО 1 та 2).

У деяких країнах він також включає один чи декілька класів старшої середньої школи (рівень МСКО 3).

У чотирьох системах освіти (Нідерланди, Австрія, Польща та Великобританія - Англія) повну обов'язкову освіту/навчання доповнюють додаткове обов'язкове навчання неповний день.

Наприклад, у Великобританії (Англія) після закінчення періоду обов'язкового навчання неповний день (у віці 16 років) молоді люди все ще повинні продовжувати навчання до досягнення 18-річчя.

Однак навчання повний день у школі чи коледжі не є обов’язковим. Молоді люди можуть виконувати це зобов’язання, навчаючись заочно чи у вечірній час, поєднуючи таке навчання з роботою чи волонтерством, або ж навчаючись без відриву від виробництва.  


Завантажити документ obovyazkova-osvta-v-yevrop_tabl.pdf [203,56 Kb][2]