Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
21 лютого 2020 р. Всi новини

Надбавка за сертифікацію. Чому отримали не всі вчителі?

 

705 вчителів початкової школи успішно пройшли пілотну сертифікацію — таку оцінку професійних компетентностей минулоріч провели за ініціативи Міносвіти.

Сертифікованим педагогам з 1 січня 2020 року гарантували 20-відсоткову надбавку до зарплати. Однак…

“Я — молода спеціалістка, вирішила ризикнути і спробувати свої сили, пройшовши сертифікацію, — каже Тетяна Северин, учителька початкових класів ЗОШ No16 Вінницької міськради. — Після успішного проходження сертифікації, що тривала рік, директорка школи подала документи до міського департаменту освіти. А там сказали чекати… відповідного наказу щодо розподілу коштів”.

Юлія Туришин, учителька початкових класів НВК “ЗОШ І — ІІ ступенів No24 — технологічний ліцей”, що в Луцьку, також не отримала належної доплати.

“Йдеться приблизно про тисячу гривень — для нас це суттєво, — каже вчителька. — Я запитала про причини недорахування у бухгалтерії, пояснення було таким: ці гроші не були закладені в бюджет. Знаю, що по районах колегам виплатили, а у Луцьку — ні. Обіцяють, що в лютому ситуація зміниться”.

“Нічого не отримали і в Одесі”, — обурюється вчителька Єлизавета Шпильова. “Черкаська область, Кам’янський район — вчителі також не отримали доплати”, — розповідає педагогиня Марина Ревенко.

На Одещині надбавку вчителям не виплатили, бо комунальна установа Центр фінансування закладів освіти Приморського району не нарахувала їх своєчасно. Обіцяють виправити ситуацію найближчим часом.

“До кого звернутися, якщо нам не заплатили 20% за сертифікацію?” — запитує Валентина Матийко, педагогиня з Київської області.

А й справді, що ж робити сертифікованим педагогам?

“До мене надійшло щонайменше 11 звернень з приводу невиплати гарантованих 20%, — каже освітній омбудсмен Сергій Горбачов. — Дані про сертифікованих педагогів повинні надати заклади освіти, а управління чи департаменти дають розпорядження бухгалтерії про нарахування коштів. Проте навіть у столиці посилаються на те, що їм “не вистачає” якихось додаткових роз’яснень від МОН, хоча є листи МОН від 19 та 28 грудня 2019 року, які чітко визначають, що виплата доплати — пряма норма Закону “Про освіту”.

Порядок виплат дуже простий: вчитель пише заяву, де вказує номер сертифіката, заклад освіти перевіряє його чинність (на відкритому сайті ЄДЕБО) і подає дані до централізованої бухгалтерії для виплати. Ми контролюємо ситуацію — педагогам обов’язково платитимуть визначену законом надбавку”.

 

 

 

За матеріалами: Експрес-онлайн