Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
26 липня 2011 р. Всi новини

Експерти прогнозують нестачу місць у німецьких університетах

 

 

До 2015 року понад 200 тисяч абітурієнтів можуть залишитися без місця в аудиторіях. Чи загрожує такий наплив іноземним абітурієнтам?


Уже в найближчому майбутньому далеко не всі бажаючі зможуть навчатися у німецьких університетах. У 2015 році більш ніж 200 тисячам абітурієнтів може не вистачити місць у університетах країни.

Такі дані опублікували експерти в новому дослідженні CHE Consult, некомерційного консультаційного центру з питань розвитку освіти.

Гостру нестачу експерти пояснюють зростаючим попитом на освітні послуги. Так, в 2011 році, згідно з проведеним дослідженням, близько половини випускників німецьких шкіл мають намір вступати до вузів. Для Німеччини це рекорд, що свідчить про високу популярність вищої освіти.

Такий підвищений інтерес фахівці пояснюють відразу декількома факторами. По-перше, сприятлива демографічна ситуація в країні. По-друге, кількість абітурієнтів зросла після скасування обов'язкової служби в армії. Ще однією причиною є скорочення тривалості шкільного навчання в деяких німецьких землях.

За словами міністра освіти і наукових досліджень ФРН Аннетте Шаван, міністерство підготувалося до такого сплеску і ініціювало створення додаткових навчальних місць. Проте дослідники з Дортмунда вважають, що проблема поки існує.

Фінансування навчання в Німеччині здійснюється відповідно до Пакту про вищу освіту (Hochschulpakt), яким передбачено і зростання кількості навчальних місць у вузах. Однак реальний попит на вищу освіту виявився набагато вище очікуваного.

За словами Крістіана Бертхольда, керівника CHE Consult, перші результати такого прорахунку можуть дати про себе знати вже в цьому році. За прогнозами центру, в зимовому семестрі місць в університетах може не вистачити вже п’ятдесяти тисячам осіб.

"Складається далеко не найсприятливіша ситуація. Німеччині необхідні люди з освітою, оскільки країні не вистачає кваліфікованих фахівців, - коментує Крістіан Бертхольд. - І в найближчі роки попит на кваліфіковані кадри буде тільки зростати. Тому необхідно гарантувати місце навчання кожному бажаючому".

Керівник дослідницького центру прогнозує, що в першу чергу з проблемою браку місць зіткнуться найбільш популярні університети великих міст, таких як Кельн, Мюнхен і Берлін.

"Всі хочуть навчатися саме там, а значить - прохідний бал може зрости, - каже Крістіан Бертхольд.

Втім, потенційних абітурієнтів з інших країн, які бажають отримати освіту за кордоном, експерт заспокоює: "Зазвичай в університетах існує квота для іноземних студентів: як правило, вона коливається в межах від п'яти до восьми відсотків".

За словами Крістіана Бертхольда, ці місця "зарезервовані для іноземців". Тому високий конкурс в німецьких вузах - це проблема, з якою доведеться зіткнутися випускникам німецьких шкіл.

 

 

По матеріалам: Deutsche welle