Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 серпня 2011 р. Всi новини

ЗНО має бути основною перепусткою до університетської освіти, - С.Ніколаєнко

 

 

Екс-міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко висловив переконання, що зовнішнє незалежне оцінювання має стати основою при оцінці якості знань учня і при вступі до університету.


"Мене тривожить, що в цьому році відбувався плановий наступ на результати зовнішнього незалежного оцінювання. З одного боку, ввели середні бали атестата, можна це вітати. Але з іншого боку, з’явилися вже бали за олімпіади, за участь абітурієнтів у підготовчих курсах", - сказав С.Ніколаєнко в ефірі ТРК ЕРА.

 Він також висловив думку, що суспільство переконалося, що зовнішнє незалежне оцінювання має стати основою при оцінці якості знань учня і при вступі до університету.

 "Однак ЗНО покликане не тільки забезпечувати прозорий вступ до вищих навчальних закладів, а й дати об’єктивну оцінку стану нашої середньої освіти", - зауважив екс-міністр освіти.

 "Якби оцінку ЗНО виставляли не відносно інших учасників, а абсолютну у відповідності з державними стандартами, планами, програмами, то сьогодні уряд та суспільство були змушені б взятися за голову і сказати, що в нас дуже низька якість знань", - підкреслив Ніколаєнко.

 "Оцінка ставиться співвідносно з тими, хто здавав цей предмет. Тобто визначає місце в загальному рейтингу. Якщо б оцінку ставили до абсолютної величини, то третина учнів не знає, що таке теорема Піфагора або не може вирішити рівняння з одним Х", - зазначив Ніколаєнко.

 "Потрібно через зовнішнє незалежне оцінювання подивитися і сказати, що в нас застаріла база і досить закривати на це очі. Принизливою також є оплата праці науково-педагогічних кадрів", - підкреслив він.

 "Сьогодні в багатьох школах немає вимогливості до дітей. Зміст освіти застарів. Половина шкіл ледь приєднані до Інтернету, відрізані від інформаційних ресурсів. Потрібно суспільству, державі сказати, що 6% ВВП який ми спрямовуємо на освіту - це криза в освіті", - зазначив екс-міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко.

 

По матеріалам: osvita.ua