Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
12 жовтня 2020 р. Всi новини

МОН та EU4Skills провели аудит 1254 закладів фахової передвищої та професійної освіти

 

За підтримки програми EU4Skills, що фінансується ЄС, Міністерство освіти і науки провело аудит 1254 закладів професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

Результати будуть використані Міністерством, місцевою владою та бізнесом для прийняття управлінських рішень під час реформування професійної освіти. Дані розміщені у відкритому доступі на сайті Інституту освітньої аналітики.  

“Ми вдячні EU4Skills за підтримку у проведенні прозорого та детального аудиту. Він насамперед спрямований на місцеві органи влади, членів регіональних рад професійної освіти та бізнес, тобто тих, хто реально впливає на розвиток мережі. Дані охоплюють попередні три роки діяльності кожного закладу. Цього періоду достатньо для об’єктивної оцінки стану професійної освіти в конкретному регіоні. Інформація буде корисною для визначення пріоритетних професій, формування регіонального замовлення, відбору учасників для програм розвитку чи модернізації обладнання. Також вони стануть підставою для оптимізації мережі профтехів та визначення закладів, у яких варто зосереджувати ресурси”, – пояснив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук. 

Отримана під час аудиту інформація також буде корисною українцям, які хочуть більше знати про заклади профосвіти свого регіону. У такий спосіб вступники та їхні батьки зможуть оцінити матеріально-технічну базу закладу, дізнатися про працевлаштування випускників та можливості для дуального навчання. 

“Інформація про освітні можливості у сфері профтехосвіти буде корисна багатьом українцям та допоможе зробити власний вибір більш виваженим, адже він буде базуватися на конкретних цифрах та аналізі. Важливо, що платформа також може використовуватися центральними та місцевими органами влади у плануванні регіональної та національної політики”, – зазначив керівник Секції Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне.

На платформі, де розміщений аудит, представлено інформацію щодо кожного із закладів освіти. Користувачі можуть подивитися інформацію про окремий заклад та порівняти його з іншим, використовуючи різні фільтри, дізнатися про послуги, які він надає. На платформі також можна порівняти інформацію у розрізі регіону.

“Ми сподіваємось, що результати аудиту, проведення якого підтримала EU4Skills, будуть корисними для українців, особливо для батьків та майбутніх студентів, для дорослих, які хочуть змінити свою кар'єру. Це – перша спроба такого збору та аналізу інформації, і ми віримо, що цей корисний інструмент допоможе багатьом людям знаходити нові освітні можливості”, – зауважив директор програми EU4Skills Єнс Адам.

Ці дані допоможуть приймати рішення щодо оптимізації регіональної мережі закладів профосвіти, оскільки чітко визначають виконання індикаторів успішності закладів. Дані проаналізовані за 27 розділами, зокрема щодо освітніх програм, наявної інфраструктури, персоналу, кількості учнів та вчителів, рівня працевлаштування випускників, можливостей для навчання дорослих, співпраці з бізнесом тощо. Всі 1254 заклади надали, серед іншого, інформацію щодо наявної інфраструктури – їдальні, гуртожитку, спортивного комплексу, умов для навчання людей з інвалідністю. Окремо опитувальник містив розділи про доходи та витрати, включаючи комунальні послуги, матеріали для практичних занять, стипендії учнів та зарплату вчителів. Дані були зібрані за допомогою анкет безпосередньо від закладів, а також даних Єдиної державної електронної бази з питань освіти та охоплюють період  з 2017 до 2020 року.

 

 

За матеріалами: МОН