Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 серпня 2011 р. Всi новини

Приватні вузи, що залишилися без студентів, закриються?

 

 

Попередні результати вступної кампанії свідчать про те, що є вищі навчальні заклади, які не набрали ліцензійного обсягу або взагалі не отримали жодної заяви.


Зокрема, міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що у 180 вищих навчальних закладах України менше сотні заяв від абітурієнтів, і більшість з них - недержавні.

У Міносвіти говорять, що ситуація з недобором студентів у комерційних вузах назрівала вже давно. І нинішній рік показав, наскільки вони незатребувані.

"Ми не можемо змусити приватні вузи закритися або знизити вартість навчання. Такі вузи мають самі вирішити, чи вигідно їм далі працювати, - говорить заступник директора департаменту вищої освіти МОНмолодьспорту Микола Фоменко. - Ми рекомендуємо приватникам об'єднуватися. Це найоптимальніший варіант".

У список аутсайдерів потрапили й популярні ще донедавна вузи. Наприклад, до Міжнародного Соломонового університету подав заяву всього 51 абітурієнт.

"Ми постраждали через те, що цього року був дуже незначний випуск одинадцятикласників. Панікувати рано, сподіваємося, що на заочне відділення наберемо необхідну кількість студентів. А в наступному році зможемо надолужити недобір", - розповіли у приймальній комісії університету.

Нагадаємо, цього року атестати отримали близько 189 тисяч школярів, у минулому році - понад 400 тисяч.

А ось в Західнодонбаському інституті економіки і управління (ЗПІЕУ), до якого було подано 7 заяв, замислюються над тим, щоб об’єднати зусилля з іншими вузами.

«Ми готові об'єднуватися, - говорить ректор Ніна Житник. - Поки жодної пропозиції не надходило. Упевнена, що наш вуз впорається з тимчасовими труднощами».

До списку вузів з великим недобором потрапила й Міжрегіональна академія управління персоналом. За даними інформаційної системи "Конкурс", туди подали заявки лише 17 абітурієнтів з урахуванням того, що ліцензійний обсяг складає більше 1,7 тис. місць.

«На сайті інформація застаріла. До нас подали заявки майже 500 абітурієнтів. Так, це теж недобір, але наступний рік все поправить», - пояснює директор департаменту забезпечення роботи приймальної комісії.

Екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко вважає, що проблему вирішить природний відбір.

"Жорстка економічна ситуація сама змусить вузи закритися, - говорить Ніколаєнко. - Величезна кількість вузів відкрилась у 90-х роках, як гриби після дощу. Зараз країна наситилася дипломами приватників, і вузи так само поступово стануть зникати з ринку освіти. Залишаться тільки найкращі і затребувані".

„Деякі вузи будуть змушені скоротити персонал”, - вважає президент асоціації приватних вузів Іван Тимошенко.

Нагадаємо, згідно з рейтингом затребуваних навчальних закладів, найбільш популярними є: Національний університет "Львівська політехніка" (ЛП), Львівський національний університет ім. Франка (ЛНУ), Національний авіаційний університет (НАУ), Київський політехнічний інститут (КПІ) і Київський національний університет ім. Шевченко (КНУ).

 

 

По матеріалам: www.segodnya.ua