Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
4 грудня 2020 р. Всi новини

7 кроків для створення органу управління освітою в ОТГ – презентовано інструкцію та шаблони для управлінців

 

3 грудня 2020 року МОН спільно з проєктом DECIDE, Мінрегіоном і Всеукраїнською асоціацією ОТГ презентували кампанію «Освіта у нових громадах від А до Я».

Також опубліковано порадник із шаблонами типових документів стосовно того, як створити орган управління освітою у громаді.

«Вже зараз у новостворених громадах відбувається процес створення органу управління освітою, а найближчим часом необхідно планувати бюджети, стратегію розвитку освіти. Кампанія “Освіта у нових громадах від А до Я” допоможе управлінцям зробити це легко і швидко»,  зазначила Любомира Мандзій, заступниця Міністра освіти і науки.

Під час першої онлайн-сесії презентовано порадник із детальною інструкцією, як створити орган управління освітою в громаді за сім кроків, і шаблоном типових документів. Експерти пояснили, що необхідно:

  1. Внести зміни до чинної структури апарату ради та її виконавчих органів.
  2. Створити орган управління освітою і затвердити його положення.
  3. Призначити керівника і врегулювати трудові відносини з іншими працівниками.
  4. Провести державну реєстрацію органу управління освітою як юридичної особи і взяти його на облік у ДПС як платника податків.
  5. Подати картки підписів до Управління державної казначейської служби України, зареєструватися в єдиному реєстрі розпорядників бюджетних коштів.
  6. Затвердити посадові інструкції.
  7. Укласти та зареєструвати колективний договір.

Завантажити детальний порадник із шаблонами можна за посиланням.

«Швейцарія підтримує українських партнерів для того, щоб у кожній громаді діти мали рівний доступ до якісної освіти. На громади покладена велика відповідальність, і ми раді підтримати їх експертно у процесі створення кращої системи освіти на місцях», – зауважила Ніколь Рудер, директорка Швейцарського бюро розвитку і співробітництва в Україні.

Ключові теми кампанії «Освіта у нових громадах від А до Я»  це формування органів управління освітою, фінанси, управління мережею закладів освіти, міжмуніципальне співробітництво, стратегічне планування і комунікація з громадськістю. В межах кампанії заплановано: 

  • 6 практичних порадників із шаблонами типових документів;
  • понад 30 вебінарів і консультативних сесій;
  • відеоінструкції, інфографіки та чек-листи;
  • обмін найкращими практиками громад.


«Від злагодженої діяльності органів управління освітою, ефективного використання ресурсів, активної співпраці з громадськістю залежитиме розвиток освіти у громаді. Для підтримки освітніх управлінців ми будемо публікувати нові порадники, інструкції та проводити експертні вебінари і консультації з грудня 2020 до травня 2021 року», – пояснила Наталія Протасова, голова ГО ДОККУ, директорка проєкту DECIDE.

Довідково.

«Освіта у нових громадах від А до Я»  це кампанія для голів та управлінців освіти новоутворених і реорганізованих громад. Ключова мета – допомогти сформувати ефективну систему управління освітою на місцях. У межах кампанії буде розроблено шість практичних порадників з управління, розвитку і комунікації, відеоінструкції, інфографіки та чек-листи, проведено понад 30 вебінарів і консультативних сесій, зібрано найкращі практики для громад щодо розвитку ефективної системи управління освітою. 

Кампанію реалізує швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» спільно з Міністерством освіти і науки України, Міністерством розвитку громад та територій України і Всеукраїнською асоціацією ОТГ.

 

 

За матеріалами: МОН