Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
19 серпня 2011 р. Всi новини

Абітурієнти обирають управлінські та економічні спеціальності

 

 

В ході цьогорічної вступної кампанії для технічних вузів головною проблемою став нерівномірний розподіл заяв за напрямами підготовки.


"На деякі спеціальності був дуже великий конкурс, а інші залишилися з недобором, - пояснює ректор Національного університету залізничного транспорту Олександр Пшінько. - У нашому університеті, наприклад, користувалися особливим попитом логістика, менеджмент, управління процесами перевезень, а ось в аутсайдерах опинилися енергетичні спеціальності ".

 Таку ситуацію вузи пояснюють кількома причинами. Зокрема, за традицією останніх років абітурієнти обирають управлінські та економічні спеціальності.

 Крім цього, як стверджують у вузах України, напрями підготовки дублюються у багатьох вузах, тобто в малої кількості випускників був дуже великий вибір.

 Тепер ректори розглядають можливість скоротити схожі спеціальності.

 Щоб заповнити бюджетні місця, абітурієнтам радили подавати документи на інші напрями підготовки. Приміром, у Національному університеті залізничного транспорту перенаправити довелося 3,5% від усієї кількості заяв.

На подив вузів, багато хто не захотів отримувати безкоштовну освіту на іншій спеціальності, віддавши перевагу контракту за обраним спочатку напрямом.

 А ось у Національній металургійній академії, навпаки, на деякі спеціальності навіть попросили у профільного міністерства додаткові бюджетні місця.

 "На металургію, інженерну механіку та ливарне виробництво нам довелося просити про надання додаткового держзамовлення - настільки затребувані ці спеціальності, - говорить ректор Металургійної академії Олександр Величко. - Так що абітурієнтів, які спочатку не пройшли на бюджет, можливо, чекає приємний сюрприз".

 На думку ректорів, до інженерних спеціальностей повертається колишній інтерес, хоч і дуже повільно.

 І батьки, і діти починають розуміти, що набагато вигідніше отримати фундаментальну професію, а освіту економіста або менеджера можна отримати в якості другої освіти.

 У ході цієї вступної кампанії вузи відзначили й попит заочної освіти серед абітурієнтів. Тому вони активно виступають проти скорочення заочної форми навчання, а навпаки, за те, щоб зробити її якісною.

 Майже переживши цьогорічну вступну кампанію, якій властивий дефіцит абітурієнтів, вузи передрікають, що в наступні роки випускників буде більше.

 Наприклад, якщо в 2011 році в Дніпропетровську було близько 1880 випускників, то в десятих класах міста зараз вчаться майже 7 тисяч учнів, а в дев'ятих класах - 9 тисяч.

 

 

По матеріалам: kp.ua