Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
26 серпня 2011 р. Всi новини

Підготовчі курси або ПТУ - вибір для тих, хто не вступив до вузу

 

 

Приблизно десятій частині випускників шкіл варто замислитися про те, чим зайняти себе до початку наступної вступної кампанії.


"Кількість тих, хто не буде здобувати вищу освіту, практично не змінюється - таких від 8 до 10% щороку", - говорить Олександр Сидоренко, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти.

 Випускники, які пропустили вступну кампанію, таким чином, втратили можливість вступити до вузу, технікуму або коледжу. Однак, щоб не втрачати час, вони ще можуть вступити до одного з профтехучилищ. Останній термін прийому документів у ПТУ - 1 вересня.

 "У нашому училищі та ще в деяких є конкурс атестатів, але на них дивляться в червні-липні, а сьогодні всіх заберуть з руками і ногами", - зізнається директор Харківського вищого професійного училища будівництва Іван Сорокін.

За один рік випускник 11 класу зможе отримати диплом училища. Вибір спеціальностей досить великий - від барменів та офіціантів до мулярів і верстатників.

 Крім цього, молоді люди, які все ж планують здобувати вищу освіту в наступному році, можуть піти на підготовчі курси.

 "У нас працюють курси підготовки до ЗНО для 11-класників і тих, хто не зміг вступити до вузу в попередні роки. Запис бажаючих починаємо у вересні, заняття стартують в жовтні, - розповів директор Центру довузівської освіти ХНУ ім. Каразіна Вадим Чеботарьов. - Ми готуємо з усіх предметів тестування, приходять діти, які збираються навіть до інших вузів".

 У Центрі довузівської освіти зазначають, що вступ не гарантують, лише підготовку.

 Крім того, у службі зайнятості вчорашній випускник має право отримувати мінімальну допомогу - 520 гривень на місяць протягом півроку.

 Молодь запрошують і російські вузи, філії яких знаходяться в Україні. Особливістю цих вузів є те, що вони не вимагають сертифікат ЗНО.

 "Наші сертифікати - проект суто український, у Росії дійсно можна вчитися без них. Вуз має право набирати студентів за результатами іспитів", - підтвердив Олександр Сидоренко.

 Студенти іноземних вузів закінчують перший курс, а потім переводяться до українських вузів, додав він.

 

По матеріалам: kp.ua