Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 березня 2010 р. Всi новини

До закінчення терміну реєстрації на проходження зовнішнього незалежного оцінювання, залишилося трохи більше місяця.
 

Але за цей час документи здали лише 14 тис. киян - менше половини всіх столичних випускників. До того ж 25% від кількості осіб, які здають ЗНО, за статистикою, - це випускники минулих років. Але, за традицією, основний наплив абітурієнтів і, величезні черги в пунктах реєстрації очікуються в останні дні.

Останні кілька років випускників та їх батьків лихоманить від експериментів, які проводять над ними чиновники від освіти. І 2010 рік не став винятком. Міносвіти приготувало достатню кількість "родзинок". Ми зупинимося тільки на тих, які стосуються випускників середньої школи, які вступатимуть до вузів III і IV рівнів акредитації.


Останній дзвоник і випускний - в один день

Цього року Міносвіти розпорядилося поєднати свята останнього дзвоника та випускні вечори.

У зв'язку з поділом іспитів на випускні та вступні навчальний рік у 11-х класах закінчиться на місяць раніше. З 11 по 18 травня 11-класники вже будуть складати випускні іспити, інші класи в цей час будуть ще вчитися. Тому останній дзвоник у школах пролунає 28 травня. Один для всіх. Того ж дня випускники отримають свідоцтва про закінчення школи. І в той же день в школах рекомендовано провести випускні вечори. Складно навіть уявити собі, з якою швидкістю доведеться рухатися випускникам в цей день, щоб все встигнути. Дівчатам явно доведеться відмовитися від задоволення покрутитися перед дзеркалом, хтось явно не встигне зробити вечірню зачіску та макіяж в перукарні - на все про все у них залишиться всього пару годин!


ЗНО тепер в атестат не йде

У нинішньому році випускні і вступні іспити знову розділені. Якщо в минулому році результати ЗНО зараховувалися як випускний іспит і входили в атестат, то цього року ЗНО потрібно проходити тільки тим, хто збирається вступати до вузів. Для отримання шкільного атестата потрібно здати всього три іспити, причому не у вигляді державної підсумкової атестації, а у вигляді контрольної роботи.


Середній бал знову враховується

У цьому році знову буде в обов'язковому порядку враховуватися середній бал атестата про закінчення середньої школи. У минулому році вузам було лише рекомендовано, вибираючи між абітурієнтами, що набрали рівну кількість балів на ЗНО, враховувати середній бал атестату. Цього року він буде приплюсовуються до решти балів. Міносвіти навіть видало спеціальний наказ, як розраховувати середній бал. Він обчислюється як середнє арифметичне всіх оцінок, включених в атестат, і оцінок випускних іспитів. Отримане число округлюється до десятих.


Передумати не пізно

Абітурієнтам, які зареєструвалися для проходження, можна буде до кінця реєстрації міняти свою заявку з предметів. Тобто, якщо, припустимо, абітурієнт мав намір проходити ЗНО з хімії, а потім вирішив вибрати біологію (або здавати її додатково), можна буде звернутися до реєстраційного пункту і внести зміни (доповнення) до заявки.


Пунктів тестування стане менше

Точна їхня кількість поки не названа - це буде залежати від кількості поданих заявок. Але в порівнянні з минулим роком пунктів явно стане менше. А щоб всі бажаючі пройти тестування вмістилися, іспити з обов'язкових предметів - мови-літератури та історії або математики - будуть проводитися не в один день, як раніше, а 2-3 дні поспіль. До речі, київських абітурієнтів будуть направляти в пункти тестування аж ніяк не за місцем проживання. Де саме здавати ЗНО конкретній людині - визначить комп'ютер. Причому кожен предмет випускник може здавати в іншому місці.

Максимальна кількість тестів, які може пройти абітурієнт цього року, - 5.

Заповнювати тести необхідно обов'язково українською мовою. Щоб полегшити завдання тим, хто закінчував школи "мовою національних меншин", їм на час тестування обіцяють роздавати словнички.


Оцінки надішлють через Інтернет

Проблем з подачею копій замість оригіналів ЗНО в цьому році точно не буде. Український центр оцінювання якості знань має намір самостійно розсилати результати ЗНО по електронній пошті в ті вузи, які вкажуть випускники.

Крім того, як і в минулому році, результати ЗНО будуть розміщені на індивідуальних сторінках абітурієнтів, захищених персональним кодом доступу.


Пільговиків і пріоритети "упорядкували"

Кількість категорій "першочерговиків", "пільговиків" або "целевиків" не скоротилося. Але вузам дозволили обмежити кількість місць для них. Адже в минулому році престижні вузи скаржилися, що не можуть прийняти навіть всіх пільговиків, не кажучи вже про відмінників ЗНО і талановитих студентів. Гранична кількість місць для тих чи інших категорій пільговиків зазначена в Правилах вступу на цей рік. Так, цільовий прийом не повинен перевищувати 25% бюджетних місць (за деякими винятками), медалістів та призерів олімпіад на особливих умовах візьмуть не більше 40% (по ряду спеціальностей - до 75%).

Міносвіти пояснило, хто має переважного права на зарахування за інших рівних умов (перелік є в правилах прийому кожного вузу). Рейтинговий список формується так: "внеконкурсникі", рекомендовані для зарахування за результатами співбесіди, потім - відмінники і, нарешті, "конкурснікі". Рейтинг кожної з категорій упорядковується за конкурсним балом. Вступники за цільовим прийомом зараховуються без будь-якого рейтингу.


Хронологія вступу


11-18 травня

Випускні іспити в школі:

- українська мова (переказ) - 11 травня;
- історія України або математика - 14 травня;
- один предмет за вибором учня - дату визначає школа.


2-23 червня

ЗНО:

- 2-4 червня - українська мова та література
- 7 червня - іноземні мови
- 9 червня – біологія
- 11 червня – географія
- 14-15 червня – математика
- 17-18 червня - історія України
- 21 червня – хімія
- 23 червня – фізика


14 липня

Розсилка результатів ЗНО


15-31 липня

Подача документів до вузів *


1 серпня

Граничний термін оприлюднення рейтингу


10 серпня

Граничний термін оприлюднення списків


10-25 серпня

Зарахування на платну форму навчання

* Для військових вузів і вузів I-II рівнів акредитації розклад інший

По матеріалам: www.mycityua.com