Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
29 серпня 2011 р. Всi новини

На початок навчального року вчитель має прийти у новому вбранні

 

 

Вбрання на 1 вересня вчителі купують за місяць. Кажуть, останні дні витрачають на підготовку до першого уроку.

У гардеробі вчителя має бути щонайменше два ділових костюми. У школі такий одяг обов'язковий.

— У мене три костюми. Але донька просить не одягати їх на перше вересня. Мовляв, я ще молода. На цей день купила чорну сукню, прикрашену білими камінчиками. До неї підібрала такі ж босоніжки. Плаття купувала в торговельному центрі "Жовтень" за тисячу гривень. За півтисячі взяла взуття, — розповідає вчителька української мови та літератури з райцентру Калинівка Ольга Шамалюк, 41 рік.

Всі викладачі намагаються одягнути хай недороге, але нове вбрання.

— Молоді вчительки так відверто одягаються, що колеги часто перешіптуються, — додає. — Директор викликає їх до себе й попереджає наступного дня прийти в нормальному костюмі чи в довшій спідниці.

29-річна Алла Онищенко з Літина щороку їздить скуповуватися на Центральний ринок до Вінниці. Там з'явився магазин для вчителів.

— Перший рік, коли тільки прийшла працювати у школу, не знала, де вдягатися, ходила на роботу в джинсах. Директор дивився скоса, а тоді визвав у кабінет і каже, що подаю негарний приклад дітям. У них форма, а в нас має бути діловий костюм. На базарі є строгі костюми зі спідницями до колін, та вони якісь дуже простенькі, хотілося чогось стильного, — розповідає Алла. — Колеги підказали, що на Центральному ринку є спеціальна ракушка, в якій продають одяг для вчителів. Туди їдуть з усьої області, бо не дуже дорого і красіво. Можна купити костюм від 350 до 780 гривень. Для вчителя важно ходити гарним увесь день. Чорний не вдягнеш, бо сипеться крейда і тоді всі рукава білі, треба стірати. Чоловіки-вчителі завжди беруть сірі костюми. Жінки — блідо-рожеві, світло— голубі, сині. Можна носити штани, але тільки класичні, строгого покрою.

На початок навчального року вчителі приходять у новому вбранні.

— У нас існує повір'я: якщо вчителька прийшла на 1 Вересня в старому костюмі, то перенесла всі проблеми з минулого року в цей, а там і догани могли бути, і невдячні учні, — говорить. — І не доведи Боже, щоб дві вчительки прийшли в однакових костюмах. Щоб цього не було, зідзвонюємося, розповідаємо, хто що купив.

 Валентина МУРАХОВСЬКА, Тетяна САРАХАН

 

 

По матеріалам: gazeta.ua