Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 червня 2021 р. Всi новини

Державі і суспільству треба орієнтуватися на європейський досвід, де 70% випускників шкіл обирають професійну освіту, – Ігор Гарбарук на форумі «Україна 30. Освіта і наука»

 

В Україні 80% вступників обирають вищу освіту і лише 20% йдуть до закладів професійної освіти.

Натомість до 70% європейської молоді після випуску зі школи отримує робітничу професію, а вже далі вирішує, продовжувати навчання чи йти працювати. Нам треба орієнтуватися на цей досвід, адже український ринок праці гостро потребує фахівців із професійною освітою.

Про це розповів заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук сьогодні, 1 червня 2021 року, під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука».

«З 2016 року в якійсь частині, а особливо 2 останні роки, ситуація зі сферою професійної освіти почала змінюватися. На рівні держави, на рівні політичних комунікацій, почали змінювати ставлення до професійної освіти. Справді, велика увага Президента і Прем'єр-міністра приділяється цій ланці освіти. Указ Президента, новостворена Рада з питань розвитку, додаткові заходи – усе це говорить про те, що в суспільстві та державі почало змінюватися відношення до професійної освіти», – зазначив Ігор Гарбарук.

Він також розповів про результати в модернізації профтехзакладів. Наприклад, за кошти державного бюджету вже створено близько 200 навчально-практичних центрів. Вони дозволяють адміністраціям не тільки покращувати якість підготовки учнів, але й заробляти додаткові кошти.

Створення навчально-практичного центру дозволяє закладу професійної освіти:

  • покращити підготовку учнів та стати більш привабливими для вступників;
  • проводити навчальні курси для дорослих або підвищення кваліфікації для фахівців, які працюють;
  • виготовляти товари на замовлення або надавати послуги. Наприклад, якщо на базі закладу створено центр з деревообробки, він може виготовляти на замовлення двері, віконні рами, меблі тощо. Отримані кошти можна спрямувати на ремонти, преміювання викладачів, закупівлю витратних матеріалів.

«Ми маємо разом створювати позитивний імідж професійної освіти. Адже саме робочими руками будується країна. Якщо ми будемо йти цим шляхом, ми змінимо країну, і змінимо її на краще», – наголосив Ігор Гарбарук.

 

 

За матеріалами: МОН