Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 вересня 2011 р. Всi новини

Вчора абітурієнти - сьогодні студенти

 

 

День першокурсника та посвяту у студенти відзначили сьогодні в більшості вищих навчальних закладів. Учорашні школярі згадують, як вступали до обраного вузу.


"Це мені далося нелегко. Мені треба було набрати високі бали, щоб сюди вступити, я зараз дуже щасливий, в дуже піднесеному настрої", - ділиться враженнями Сергій, першокурсник Національного університету "Києво-Могилянська академія" (НаУКМА).

 "Я вступила на контракт, не на бюджет, тому в принципі було не складно. Зараз дуже хвилююся, бо перший рік навчання, перший раз, але я дуже рада, я дуже хотіла вступити до цього вузу", - каже першокурсниця НаУКМА Альона.

 "Складнощів ніяких не було, дуже хотіла сюди вступити і ось - вступила. Сьогодні дуже святковий день, тому що день першокурсника, перший день в університеті", - сказала Катерина, першокурсниця Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" (КПІ).

 Першокурсників цього року вдвічі менше, ніж минулого року. Тож більшість вузів доклали багато зусиль, щоб набрати студентів.

 Так, КПІ радіє, адже цього року до вузу вступили лише на 500 студентів менше. Минулого року на перший курс КПІ вступили майже 4 500 студентів.

 "В першу чергу, користувалися попитом факультети, пов’язані з інформаційними технологіями, біотехнологіями, сучасною електронікою, нанотехнологіями", - сказав проректор НТУ КПІ Юрій Акименко, коментуючи цьогорічну вступну кампанію.

 От тільки скорочення держзамовлення, на думку вузів, було неадекватне. Зокрема, скоротили держзамовлення у КПІ на 17%. У Києво-Могилянській академії коштом держави навчатимуться вдвічі менше першокурсників.

 "Цього року ми приймаємо близько тисячі першокурсників - бакалаврів, магістрів, спеціалістів. Так, це значно менше, ніж зазвичай є першокурсників в Могилянці, це пов’язано з державним скороченням, оскільки воно відбулось без адекватного попередження", - розповідає представник НаУКМА Світлана Хутка.

 За контрактом, чи на держзамовленні - батьки першокурсників про це вже не надто думають. Кажуть, головне, що матимуть вищу освіту.

 "Це словами не передати, я дуже щаслива, як всі ці батьки, які тут на площі стоять", - радіє мама першокурсника Валентина.

 "Я думаю, що, можливо, навіть половина з них не буде працювати за тими спеціальностями, за якими вони навчаються. Я, наприклад, навчалась на одному факультеті, працюю зовсім в іншій сфері. Я думаю, це для них просто початок, який потрібен в їхньому житті", - сказала родичка першокурсника Валентина.

 На посвяті у студенти першокурсники мають отримати залікові книжки та студентські квитки. 1 вересня для них читатимуть перші лекції.

 

 

По матеріалам: 24tv.ua