Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 липня 2021 р. Всi новини

В Україні створюватимуть більше можливостей для залучення бізнесу до співпраці над змістом освіти у профосвіті

 

Ключову роль у забезпеченні змісту та якості професійної освіти має відігравати роботодавець.

У цьому процесі значення також мають регулярне оновлення освітніх стандартів та програм відповідно до потреб ринку праці, а також залучення всіх зацікавлених сторін до покращення якості професійної освіти. Про це йшлося на панельній дискусії про зміст та якість профосвіти в межах конференції “Освіта можливостей: нові горизонти професійної (професійно-технічної) освіти в Україні" вчора, 8 липня 2021 року.

“Нині ми залучаємо всіх зацікавлених сторін до формування змісту та якості професійної освіти. Зокрема, коли розробляємо стандарти на компетентнісній основі. Відповідні стандарти розвивають ті навички та вміння в учнів, які далі будуть релевантними на ринку праці. Лише у 2021  році ми розробляємо 45 таких стандартів та точно плануємо не зупинятись на досягнутому”,  зазначила генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік.

Учасниками панельної дискусії стали представники МОН, Інституту професійних кваліфікацій, фінського компоненту Програми ЄС “EU4Skills: кращі навички для сучасної України”, роботодавці тощо.

Представник Фінського національного агентства з питань освіти Пасі Рейнікаєн поділився фінським досвідом покращення змісту, якості освітніх програм та стандартів. За його словами, цей процес складається з двох етапів: спершу відбувається оцінка наявної ситуації, лише потім  пошук та обговорення заходів, які змогли б підвищити якість освіти. Важливо, що обидва процеси завжди відбуваються із залученням максимальної кількості зацікавлених сторін: представників закладу освіти, роботодавців та навіть учнів.

Представником від роботодавців на панельній дискусії став Євген Клопотенко кулінарний експерт та амбасадор реформи професійної освіти. Він розповів про необхідність зміни щодо розрядності в підготовці за деякими професіями. Зовсім скоро він планує офіційно розпочати реформування підготовки “Кухарів” разом з МОН та Київським вищим професійним училищем швейного та перукарського мистецтв.

Крім того, учасники обговорили здобуття профільної середньої освіти в закладах професійної освіти, адже нині заклад профосвіти має всі ресурси для того, щоб надавати як професійну кваліфікацію, так і повну загальну середню освіту.

 

 

За матеріалами: МОН