Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 серпня 2021 р. Всi новини

Всеукраїнський серпневий форум «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху»

 

19 серпня 202 року у Києві відбувся Всеукраїнський серпневий форум «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху».

У заході взяли участь Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Голова Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народні депутати – члени Комітету, заступники голів обласних, Київської міської державних адміністрацій, керівники закладів післядипломної педагогічної освіти, ректори педагогічних університетів, керівники управлінь Державної служби якості освіти в регіонах, представники громадських організацій.

Відкриваючи захід, Міністр Сергій Шкарлет передав вітальне Послання Президента України учасникам та організаторам серпневого форуму.

«Найвищою цінністю в системі освіти є людина, її особистість. Побудувати незалежну сильну Україну можна лише шляхом комплексного та всебічного розвитку системи української освіти, що вимагає активної співпраці всіх представників освітянської галузі та батьківської спільноти. І проведення Форуму – це чудова можливість провести діалог, почути і зрозуміти одне одного… Найголовніша та найвідповідальніша мета суспільства в сучасних умовах – захистити та уберегти дітей, сформувати освічене, ерудоване, креативне суспільство майбутнього», – йдеться в Посланні Президента.

У своєму виступі Міністр освіти і науки України акцентував увагу на розвитку людського капіталу як місії освіти, а також окреслив основні події в освітньому просторі впродовж 30 років.

«Новітні технології, штучний інтелект, освіта неможливі без головної складової –  розвитку та формування людського капіталу. А саме його і формуємо ми з вами, саме в цьому й полягає місія освіти. Україна – освітньо-науковий бренд, а територія Україна – освітньо-науковий хаб. Від цього ми відштовхуємось і з цим крокуємо вперед», – зазначив Сергій Шкарлет.

Найголовніші події в розвитку української освіти протягом 30 років:

  • започаткування освіти впродовж життя;

  • перші освітянські державні стандарти;

  • утвердження соціального статусу Вчителя;

  • приєднання до Болонського процесу;

  • запровадження зовнішнього незалежного оцінювання;

  • становлення інституту українського підручника;

  • впровадження інклюзивного навчання;

  • старт Нової української школи;

  • розвиток дистанційної освіти.

Діалог з освітянами допоможе якісно впроваджувати зміни у сфері освіти. Про це сказав у своєму виступі Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«Важливим питанням для нас залишається спільна робота. Головне – не просто прийняти закон, те чи інше управлінське рішення на рівні Міністерства освіти та науки, а мати діалог і зворотній зв’язок від вас, наскільки якісно це працює. Тому що буває добре на папері, але потім, коли воно починає працювати, є вади. Тому треба свої помилки визнавати, виправляти та вчити дітей якомога менше їх робити», – сказав він.

Голова Верховної Ради відзначив, що пандемія COVID-19 стала викликом для всієї держави та особливо серйозним випробуванням для освітян. «Ці умови призвели до того, що ми велику частину робочого процесу перевели в онлайн-режим. Сьогодні ми повинні це враховувати і при майбутньому формуванні бюджету», – зауважив Дмитро Разумков. Водночас він зазначив, що онлайн-освіта не може повною мірою замінити очну форму навчання.

Під час роботи форуму також відбулися панельна дискусія про співпрацю з міжнародними партнерами «Нові горизонти міжнародного співробітництва», телемости за участю учнівського самоврядування, молодих вчителів Нової української школи, представників громадської організації «Батьки SOS», брифінг для ЗМІ.