Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
3 вересня 2021 р. Всi новини

ЮНІСЕФ: школи в Україні мають залишатися відкритими та безпечними

 

ЮНІСЕФ закликає уряд та місцеві громади зробити усе можливе, щоб школи в Україні залишалися відкритими у новому навчальному році.

Школи повинні закриваються на карантин через пандемію в останню чергу та відкриватися найпершими, щоб забезпечити якісну освіту для більш ніж 4,2 мільйона українських школярів, які розпочинають навчання цього року. Цієї мети можна досягти шляхом прискорення вакцинації проти COVID-19, особливо серед освітян та батьків, та посилення необхідних заходів безпеки.

Дитячий фонд ООН попереджає, що діти більше за інших страждають від наслідків  пандемії COVID-19.

Згідно з нещодавнім звітом ЮНЕСКО, ЮНІСЕФ, Світового банку та Організації економічного співробітництва та розвитку, через карантинні заходи діти з уразливих категорій можуть мати набагато гірші результати в навчанні або повільніший прогрес, ніж очікувалося.

Ще до пандемії діти із найбільш незахищених категорій в Україні не навчалися на одному рівні з однолітками. В останній доповіді Програми міжнародного оцінювання учнів (PISA) йдеться про те, що в Україні ще до початку пандемії учні, соціально-економічне становище яких є кращим, демонстрували кращі результати в навчанні (у середньому на 90 пунктів), ніж їхні однолітки з уразливих груп. Тому в разі закриття шкіл існує ризик посилення цих відмінностей у навчальних результатах, які вже існують в українській системі освіти.

ЮНІСЕФ також підкреслює, що освітяни мають залишатися пріоритетною групою у національній кампанії вакцинації, щоб мінімізувати ризики поширення COVID-19. Важливо, щоб діти та вчителі дотримувались безпечної дистанції, правил гігієни, тощо.

«Вакцинація вчителів та батьків має вирішальне значення для того, щоб школи залишалися відкритими. Так само важливо, щоб діти були щеплені проти інших захворювань відповідно до національного календаря профілактичних щеплень, – наголосив Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. – Ми знаємо, що вакцини ефективні й рятують життя. Зараз як ніколи вакцинація є вирішальним фактором у забезпеченні безперебійної роботи та безпеки наших шкіл для кожної дитини».

Андреас Шлейхер, директор департаменту з питань освіти та навичок ОЕСР, підтримав заяву ЮНІСЕФ, зазначивши: «Коли поновлюється очне навчання, надзвичайно важливо змінити налаштування: люди, простір, час та технології мають сприяти створенню більш ефективного та дієвого навчального середовища». 

Коли школи  адаптуються до «нової нормальності» вимірювання навчальних результатів стає як ніколи важливим, щоб допомогти зрозуміти масштаби втрат у навчанні та розробити заходи у відповідь. Майбутній цикл PISA, результати якого будуть відомі у грудні 2023 року, стане орієнтиром для оцінки ситуації та наслідків пандемії.

«Оскільки пандемія продовжує загрожувати навчальному процесу, ЮНІСЕФ і надалі співпрацюватиме з урядом України та іншими партнерами для підтримки шкіл та сприяння стійким реформам у галузі освіти, щоб забезпечити якісне інклюзивне навчання для всіх дітей, а особливо для наймолодших та найбільш уразливих учнів», – додав Мурат Шахін.

 

 

 

За матеріалами: ЮНІСЕФ