Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
8 вересня 2021 р. Всi новини

Міжнародний день грамотності 2021 – акцент на цифрових навичках

 

Сьогодні в усьому світі відзначається Міжнародний день грамотності. Це відбувається щорічно із 1967 року.

Метою цього дня я є нагадати суспільству про важливість грамотності в контексті людської гідності і прав людини, а також активізувати зусилля зі створення більш грамотних і стійких суспільств.

Незважаючи на досягнутий прогрес, проблеми в сфері грамотності залишаються актуальними для приблизно 773 млн. дорослих по всьому світу, які не мають базових навичок грамотності.

Відзначення дня у 2021 році

Міжнародний день грамотності в 2021 році буде відзначатися під гаслом «Грамотність в інтересах відновлення, орієнтованого на людину: скорочення цифрового розриву».

Криза COVID-19 порушила процес навчання дітей, молоді та дорослих в безпрецедентних масштабах. Вона також посилила раніше існуючу нерівність у доступі до можливостей навчання грамоті, непропорційно сильно вплинувши на життя 773 мільйонів неписьменних молодих людей і дорослих.

У багатьох національних планах реагування на пандемію не передбачалися заходи щодо ліквідації неписьменності серед молоді та дорослих, в той час як звичайну діяльність багатьох програм ліквідації неписьменності потрібно було припинити.

Навіть за часів глобальної кризи докладались зусилля щодо пошуку альтернативних шляхів забезпечення безперервності навчання, включаючи дистанційне навчання, часто в поєднанні з очним навчанням.

Однак доступ до можливостей навчання грамоті розподіляється нерівномірно. Швидкий перехід до дистанційного навчання також виявив цифровий розрив, який залишився незмінним, з точки зору підключення, інфраструктури і спроможності використовувати технології, а також відмінності в інших послугах, таких як доступ до електроенергії, що обмежує можливості навчатися.

Разом з тим пандемія стала нагадуванням про виняткову важливість навичок грамотності. Крім того, що грамотність є невід'ємною частиною права на освіту, навички грамотності розширюють права і можливості людей і покращують їх життя, розширюючи їх можливості в плані вибору того способу життя, який вони можуть цінувати. Вони також є рушійною силою сталого розвитку.

Навички грамотності є невід'ємною частиною освіти і безперервного навчання на основі гуманізму, як це визначено в Цілі 4 (якісна освіта) в сфері сталого розвитку. Таким чином, грамотність відіграє центральну роль у відновленні після кризи COVID-19, що є орієнтованим на людину.

У 2021 році Міжнародний день грамотності вивчить питання про те, яким чином навички грамотності можуть сприяти створенню міцної основи для відновлення, орієнтованого на людину, з наданням особливої уваги взаємодії навичок грамотності та цифрових навичок, необхідних неписьменній молоді та дорослим.

У рамках Дня також буде розглянуто питання про те, що робить навчання грамоті за допомогою технологій інклюзивним та значущим для того, щоб нікого не залишити в стороні. Тим самим Міжнародний день грамотності 2021 року дасть можливість переосмислити майбутні методи викладання і навчання навичкам грамотності в контексті пандемії і в наступний період.