Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
4 березня 2010 р. Всi новини

Цього року, випускники 11-х класів спочатку пройдуть Державну підсумкову атестацію, отримають атестат, а вже після цього, складатимуть ЗНО.

Як пояснив заступник голови КМДА Віталій Журавський, нові терміни та форма Державної підсумкової атестації були визначені Міністерством освіти і науки України.

"Цього року ми нарешті відійшли від хибної практики проведення ЗНО до завершення випускних екзаменів. Як було раніше – діти ще не завершили вивчення предметів, ще не здали шкільні іспити, а Український центр оцінювання якості освіти вже проводить тестування. Цього ж року випускники спочатку проходять Державну підсумкову атестацію, яка відбувається з 11 по 18 травня, святкують Останній дзвоник, отримують документи про освіту і лише після закінчення школи, з 2 по 23 червня пройде Зовнішнє незалежне оцінювання", – розповів Віталій Журавський.

Він пояснив, що цього року, замість традиційних випускних іспитів, під час підсумкової атестації випускники 11-х класів мають написати контрольні роботи з трьох предметів. Це українська мова (переказ) – 11 травня; історія України або математика – 14 травня; та один предмет з інваріантної складової навчального плану за вибором учнів.

Третю контрольну роботу учні можуть обирати з таких предметів: всесвітня історія; правознавство; українська література, яка проводитиметься у формі твору-роздуму (обсягом до 2-х сторінок); зарубіжна література, яка проводитиметься у формі твору-роздуму (обсягом до 2-х сторінок); інтегрований курс "Література" буде проводитися у формі твору-мініатюри; з мови, якою ведеться навчання – проводяться у формі переказу без творчого завдання; іноземна мова; хімія; географія; основи економіки; фізика та астрономія; інформатика; фізична культура; технології.

У профільних класах передбачені також підсумкові контрольні роботи з курсів "Людина і світ", "Людина і суспільство", "Основи філософії".

На виконання основних контрольних робіт буде відведено:


- українська мова (переказ) – 90 хвилин;
- історія України – 90 хвилин;
- математика – для учнів загальноосвітніх шкіл 90 хвилин, для учнів профільних класів та класів з поглибленим вивченням математики – 180 хвилин.

 Текст для переказу та частину завдань з математики традиційно буде оголошено у день проведення контрольної роботи по телебаченню.

"Важливо зазначити, що цього року, вперше за останні роки, в атестатах буде виставлено середній бал. Розрахунок середнього бала атестата випускників буде здійснюватись у школі, після чого він буде внесений у додаток атестата. Наразі Головне управління освіти та науки КМДА розробило рекомендації для керівників шкіл, аби уникнути помилок під час розрахунку середнього бала", – додав Віталій Журавський.

За його словами, повернення до практики обрахування середнього балу атестату позитивно вплине на підвищення об’єктивності при оцінюванні знань абітурієнтів та не відсторонить школу від процесу.

 

По матеріалам: www.osvita.ua