Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
22 вересня 2021 р. Всi новини

Колегія МОН схвалила проєкт Методичних рекомендацій щодо оптимізації закладів професійної освіти

 

МОН розробило проєкт Методичних рекомендацій, за якими відбуватиметься ефективна оптимізація мережі закладів професійної освіти.

Вони містять чіткі та зрозумілі критерії, які допоможуть оцінити стан мережі та спрямувати ресурси на перспективні заклади. 21 вересня 2021 року Колегія Міністерства освіти і науки схвалила цей документ.

“Методичні рекомендації для оптимізації мережі закладів профосвіти  це зручний та прикладний інструмент для аналізу та оцінки освітньої мережі. Тепер місцеві управлінці зможуть визначити тенденції народжуваності в області, спрогнозувати кількість випускників 9-х та 11-х класів до 2027 р., а також визначити максимально можливу кількість закладів для регіону. І ще зробили десяток різних операцій, підрахунків та аналізів, які допоможуть дуже чітко зрозуміти, як зробити освітню мережу ефективнішою, в які профтехи спрямувати найбільше коштів”,  зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

Під час прийняття рішення щодо оптимізації мережі місцеві управлінці повинні керуватись 4-ма основними критеріями: демографічним, економічним, соціальним та критерієм доступності. Кожен з них має перелік індикаторів, які допомагають наскрізно та об’єктивно проаналізувати мережу закладів профосвіти.

Важливо, що залежно від кількості населення критерії допомагають зрозуміти потребу регіону не тільки в оптимізації мережі, але й в необхідності збільшення кількості закладів.

Проєкт Методичних рекомендацій буде пілотовано у 7-ми областях, які є учасниками Програми ЄС “EU4Skills: Кращі навички для сучасної України”: Рівненській, Полтавській, Чернівецькій, Миколаївській, Вінницькій, Львівській, Запорізькій. Згодом планується затвердження Методичних рекомендацій на національному рівні та масштабування  на решту областей.

 

 

 

За матеріалами: МОН