Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
24 вересня 2021 р. Всi новини

Оприлюднено результати аудиту готових до впровадження технологій і науково-технічних розробок

 

На офіційному сайті МОН опубліковано результати аудиту готових до впровадження технологій і науково-технічних (експериментальних) розробок, створених закладами вищої освіти України, науковими установами, підприємствами, установами та організаціями, які перебувають у сфері їх управління, проведеного спільно з іншими міністерствами, відомствами та національними академіями наук.

Загалом МОН отримало відповіді від 142 ЗВО всіх форм власності, 5 академій наук, 37 центральних органів виконавчої влади, зокрема 9 міністерств, 10 служб та 10 агентств, Державного концерну «Укроборонпром» та Українського інституту національної пам’яті.

За результатами отриманих відповідей сформовано базу даних із 14 тис. 74 результатів науково-технічної діяльності (РНТД), до яких належать:

  • 8602 РНТД, на які оформлено майнові права;
  • 3255 потенційно охороноздатних РНТД;
  • 2217 технологій.

Найбільшу кількість РНТД за останні 10 років створено підприємствами, установами та організаціями МОН – 5413 РНТД, найменшу кількість – Державного агентства водних ресурсів України та ДСНС – 2 та 4 відповідно.

В ході аудиту отримано відомості про рівень готовності до впровадження результатів науково-технічної діяльності за класифікатором Innovation Readiness Level (IRL) для розробок та класифікатором Technology Readiness Level (TRL) для технологій, які дають можливість потенційному інвестору оцінити стан інноваційної розробки за міжнародною класифікацією. За результатами аудиту встановлено, що переважну більшість складають рівні готовності IRL2-IRL5 / TRL2-TRL5 для всіх видів РНТД.

Усі без винятку підприємства, установи та організації всіх розпорядників коштів державного бюджету намагаються оформлювати майнові права на власні РТНД, а також не лише виконують науково-дослідні, дослідно-конструкторські роботи та експериментальні дослідження, а й надають послуги залежно від сфери їхньої діяльності, наприклад, у сфері стандартизації, сертифікації, випробувань, експертизи, оцінювання тощо.

В Україні наявна низка унікальних РНТД, які впроваджено у Національному банку України, на митних пунктах пропуску та перебувають на озброєнні у Міністерства оборони України та МВС України. 

Результати аудиту та аналіз отриманих результатів допомогли визначити напрями, за якими створюються технології в Україні, сформувати перелік технологій та розробок (з урахуванням їхніх технічних характеристик), які пропонуються організаціями-розробниками реальному сектору економіки, виявити проблеми, які перешкоджають комерціалізації технологій та розробок в Україні, а також сформувати подальші кроки у політиці центральних органів виконавчої влади щодо ефективного розподілу бюджетних коштів на створення технологій і розробок з урахуванням потенціалу для їхньої комерціалізації.

Сформовану база даних готових до впровадження технологій і науково-технічних (експериментальних) розробок в подальшому буде розміщено на маркетплейсі «Science2Business» у розділі «Наука для бізнесу» ( http://s2bmm.smart-made.com/) та поширено серед центрів трансферу технологій Національної мережі, що сприятиме стимулюванню економіки та подоланню кризи, викликаної пандемією COVID-19, шляхом налагодження співпраці між науковими колами та бізнес-спільнотою.

З повним текстом звіту за результатами проведеного аудиту можна ознайомитись за посиланням.

 

 

 

За матеріалами: МОН