Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 жовтня 2021 р. Всi новини

Медіаграмотність – фільтр споживання інформації

 

Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності, співорганізаторами якого цього року виступають ЮНЕСКО та Південна Африка, відбуватиметься з 24 по 31 жовтня 2021 року. 

Тема тижня, який в усьому світі проводиться вже в десятий раз,:  «Media and Information Literacy for the public good ‒ Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага».

У нинішній екосистемі складних, а іноді й суперечливих інформаційних потоків та смислів важко просувати суспільні цінності, якщо громадськість знесилена перед викликами та загрозами. Кожен та кожна має бути медійно та інформаційно грамотним / грамотною, щоби розуміти стан справ, сприяти безпечному використанню інформації та зручним можливостям спілкування.

В Україні також почався щорічний тиждень медіаграмотності і цього разу до створення заходів в рамках Українського тижня медіаграмотності долучилися Міністерство культури та інформаційної політики та Національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр».

«Фільтр» – це національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України. Він був заснований у 2021 році, аби об’єднати зусилля держави, громадських організацій та медіаспільноти задля підвищення рівня медіаграмотності українців.

На платформі «Фільтр» зібрані корисні матеріали для всіх, хто прагне зробити медіаграмотність своєю життєвою навичкою.

Україна перебуває на передньому краї боротьби з інфодемією, зазнає значних впливів пропаганди та дезінформації, вкрай потребує системного підходу до підвищення навичок медіаграмотності серед громадян. 

Задля цього, окрім освітніх програм, розробки курсів та просування медіаграмотності у школах та вишах, потрібні скоординовані зусилля профільних міністерств та ЗМІ, а також креативні підходи, аби залучити якнайбільше людей. 

Сьогодні медіаграмотність – це зокрема питання безпеки, як особистої, особливо актуальної під час епідемії, так і безпеки держави в цілому.

Будьте медіаграмотними!