Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
1 листопада 2021 р. Всi новини

Організація дистанційного навчання у школах: дослідження Державної служби якості освіти

 

Державна служба якості освіти завершила вивчення організації дистанційного навчання у школах, що тривало з 11 до 22 жовтня 2021 року.

Згідно з результатами дослідження, проведеного Державною службою якості освіти, у всіх областях України спостерігається високий рівень цифрової грамотності педагогів, а під час дистанційного навчання школи здебільшого використовують поєднання синхронного та асинхронного режимів.

У період, що досліджувався, навчання за дистанційною формою було організовано у 1284 закладах загальної середньої освіти (9% від їх загальної кількості), з них у 633 (49%) закладах освіти – з причин низького відсотка вакцинованих педагогічних працівників.

Найбільше таких закладів – у Івано-Франківській (119), Одеській (100), Волинській (79), Запорізькій (55) областях, найменше – у Сумській, Харківській, Житомирській, Черкаській, Полтавській, Закарпатській, Кіровоградській, Львівській (від 1 до 12). Не переходили на дистанційну форму навчання заклади освіти Донецької області та м. Києва.

Крім того, заклади освіти переходили на дистанційне навчання і з інших причин, зокрема у зв’язку з високим рівнем захворюваності серед учасників освітнього процесу та невідповідного температурного режиму. Більшість таких шкіл – у Луганській, Херсонській, Вінницькій, Одеській, Запорізькій областях. Водночас у Дніпропетровській області було найбільше таких закладів – 362.

Загальна кількість учнів, які навчалися дистанційно, – 277 961, з них 68 236 – учні 1-4 класів. Кількість педагогічних працівників, які працювали у режимі дистанційного навчання, – 28 368 осіб.

У ході вивчення встановлено, що майже кожен другий заклад освіти (44% від загальної кількості, що працюють дистанційно) розміщує на власних сайтах всю необхідну інформацію про організацію освітнього процесу під час дистанційної форми навчання. Найбільше таких закладів у Запорізькій, Івано-Франківській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Волинській, Рівненській, Київській областях.

Майже в усіх закладах освіти дистанційне навчання організовано з поєднанням синхронного та асинхронного режимів. Асинхронний режим навчання використовують лише 7% закладів освіти, найбільше таких у Тернопільській та Волинській областях (93% та 37% відповідно).

Працівниками територіальних органів Служби відвідано 1078 онлайн-уроків. Під час дистанційного навчання у всіх областях переважна більшість закладів освіти використовують інформаційно-комунікаційні системи, зокрема електронні освітні платформи:

  • ресурс для змішаного та дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн»;
  • українську електронну освітню систему «Мій Клас»;
  • хмарні сервіси Google (G Suite, Classroom, Google Meet, Class Time);
  • онлайн-сервіси та інструменти для проведення відеоконференцій та онлайн-зустрічей за допомогою програмних застосунків Zoom та Skype.

Для системної організації роботи під час дистанційного навчання кожен заклад освіти у більшості випадків обирає єдину платформу. На інтернет-платформах вчителі розміщують матеріали для самостійного опрацювання й виконання, зокрема навчальну інформацію, відеоролики, презентації, активні посилання на виконання контрольних тестових завдань («На урок», «Всеосвіта») та інтерактивних вправ («LearningApps»).

Під час онлайн-уроків вчителі використовують різноманітні форми організації роботи:

  • усні опитування;
  • консультації в режимі запитання-відповідь;
  • лекції (евристичні бесіди);
  • самостійну роботу учнів;
  • виконання практичних/лабораторних робіт тощо.

Також під час проведення онлайн-уроків більшість вчителів застосовують інструменти підвищення пізнавальної активності учнів: презентації, інтерактивні вправи, демонстрації, зокрема відео та анімаційні.

В усіх областях відзначається високий рівень цифрової грамотності та використання педагогічними працівниками технологій дистанційного навчання.

Серед проблемних питань, які виявлено під час дослідження:

  • якість інтернет-зв’язку;
  • участь в синхронному режимі навчання не всіх учнів з класу;
  • оперативність появи актуальної інформації про організацію дистанційного навчання на сайтах закладів освіти.

 

За матеріалами – Державна служба якості освіти