Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
30 листопада 2021 р. Всi новини

Якісна профорієнтація у школі здатна в кілька разів підвищити популярність робітничих професій

 

Нові підходи, методики та інструменти сучасної профорієнтації обговорили учасники онлайн-заходу «Майстерня з профорієнтації», який відбувся під час Всеукраїнського тижня професійної освіти 26 листопада 2021 року.

«Якісна профорієнтація у школі здатна в кілька разів підвищити популярність робітничих професій. Саме тому вона має стати повноцінною частиною навчальної програми у школах. Цьогоріч спільно з партнерами ми розробили рамковий документ "Профорієнтація у Новій українській школі". В проєкт закладено елементи наскрізної профорієнтації учнів, яка розпочинається у 3-4 класі. Програма допоможе школярам дослідити різноманітність світу професій і свідомо підійти до майбутнього вибору», зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

Спікерами події стали представники МОН, експерти Програми ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України», асоціації інноваційної та цифрової освіти, центру «Розвиток Корпоративної соціальної відповідальності» та Державного центру зайнятості.

На заході презентували Національний проєкт із профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії». Завдяки проєкту кожен українець зможе відкрити власні таланти та свідомо обрати майбутню професію. Наразі планується запуск близько 100 онлайн-курсів для навчання робітничим професіям. Нещодавно в межах проєкту провели Всеукраїнський урок із профорієнтаціїдо якого долучились понад 15 тисяч шкіл.

Спікери розповіли про платформу для розвитку кар’єри Career hub, на якій розміщені курси для вчителів, як-от онлайн-курс «З учнями про освіту та кар’єру», програма для розвитку кар’єри для учнів 5-10 класів, а також буклети професій.

У Державній службі зайнятості теж відбувається профорієнтаційна робота: здійснюється аналіз затребуваності професій на ринку праці, визначаються найпопулярніші професії, розвивається напрям підприємництва для молоді та руйнуються стереотипи щодо «жіночих» або «чоловічих» професій.

Переглянути записи заходів Всеукраїнського тижня професійної освіти можна на Facebook-сторінці та Youtube-каналі МОН.

 

 

 

За матеріалами: МОН